Aardgasvrij bouwen

Bouwt u een nieuwe woning? Dan bent u verplicht om uw nieuwbouwwoning aardgasvrij te maken. Het Energieloket Hardenberg helpt u met een stappenplan. Hierin staan tips en aandachtspunten waarmee u rekening moet houden.

Woningen die zijn aangesloten op aardgas zorgen voor een flinke CO₂-uitstoot. Daarom worden woonwijken aardgasvrij. Deze woningen maken dan gebruik van duurzame energiebronnen zoals zon, wind en water. Ook hebben deze huizen zuinige installaties voor verwarming en warm water.

De BENG-norm beschrijft hoe energiezuinig een woning moet zijn. BENG staat voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen. In een berekening laat u zien hoe u van plan bent om te voldoen aan deze norm. Deze berekening stuurt u mee bij uw aanvraag voor een omgevingsvergunning.

Download het stappenplan

Hebt u hulp nodig? Het Energieloket Hardenberg heeft een stappenplan om u op weg te helpen naar een aardgasloze, gezonde, comfortabele en energie-efficiënte woning. U kunt het stappenplan downloaden op de website van het Energieloket Hardenberg.

Meer hulp nodig?

Wilt u weten wat aardgasvrij bouwen of de BENG-norm voor uw bouwplannen betekent? En wat de mogelijkheden zijn? U kunt terecht bij het:

  • Woonteam: voor hulp bij het bouwen van een woning op 1 van onze kavels.
  • Bedrijventeam: als u als ondernemer een klein bedrijfsgebouw wilt bouwen.
  • Energieloket Hardenberg: voor het energiezuinig bouwen van uw woning of bedrijfsgebouw.

Contact

Wilt u meer informatie? De Publieksdienst helpt u graag. Neem contact met ons op via het online contactformulier.

Bel mij terug

Hebt u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de gemeente Hardenberg? Meld u dan aan voor één van de nieuwsbrieven.