Veelgestelde vragen

Hieronder vindt u een overzicht van de veelgestelde vragen en de antwoorden over de eikenprocessierups in de gemeente.

Inhoud


Preventieve bestrijding in het voorjaar

Wanneer start de gemeente met de preventieve bestrijding?

Kort nadat de eikenprocessierupsen uit hun eitjes komen, bestrijden we ze. Wij zorgen voor deze preventieve bestrijding in de bomen die op gemeentegrond staan.

Het moment dat we preventief bestrijden is erg belangrijk. Het hangt af van het weer. Maar ook van de hoeveelheid jong blad aan een boom. Onder normale omstandigheden is de preventieve bestrijding in april en mei.

Het bespuiten van de boom zorgde voor veel nevel. Is dat slecht voor mijn gezondheid?

Om te voorkomen dat er opnieuw eikenprocessierups in de bomen komt, spuiten wij in sommige bomen een bestrijdingsmiddel. Dit zorgt voor nevel dat bijvoorbeeld op uw ramen of auto terecht kan komen. Het middel is biologisch en ongevaarlijk voor mensen en dieren. Alleen heel soms zorgt dit voor wat irritatie aan uw ogen en luchtwegen.

We proberen de overlast te voorkomen. Maar omdat het om een nevel gaat dat hoog in de boom moet komen, lukt dat niet altijd.

Welke bestrijdingsmiddelen worden er gebruikt?

Voor de bestrijding gebruiken we nematoden (werkt kort en is het minst schakelijk) of bacteriepreparaat (werkt langer en is effectiever, maar hier kunnen andere insecten last van hebben).

  • Nematoden zijn kleine beestjes van ongeveer 1 tot 2 millimeter lang. Ze zijn nog net met het blote oog te zien. Ze zijn een natuurlijke bestrijder van de eikenprocessierups.
  • Een bacteriepreparaat spuiten we op het blad van de boom. Als de rupsen het blad eten, krijgen ze de bacterie binnen. Hierdoor gaat de rups na 2 tot 5 dagen dood.

Is het bestrijdingsmiddel ook slecht voor andere rupsen en insecten?

We gebruiken 2 middelen. Het ene middel (nematoden = een soort aaltjes / wormpjes) gebruiken wij in de nacht en werkt heel kort. Van dit middel hebben andere rupsen en insecten het minste last. Daarom gebruiken we dit bestrijdingsmiddel ook steeds meer.

Het andere middel (bacteriepreparaat) werkt langer en is effectiever. Maar hier kunnen andere rupsen en insecten wel meer last van hebben. Daarom gebruiken wij dit middel ook alleen bij rijen met bomen waar vorig jaar veel eikenprocessierupsen hebben gezeten. We spuiten het middel niet in bomen waarvan wij weten dat daar beschermde vlindersoorten in zitten.

Waarom gebeurt de preventieve bestrijding in de avond en nacht?

De eikenprocessierups is in de avond en de nacht het meest actief. Dat is daarom het beste moment voor de bestrijding.

We voorkomen hiermee de overlast door werkzaamheden overdag. We kunnen alleen enige geluidsoverlast in de avonduren niet voorkomen.


Aanmelding via de kaart

Wanneer kan ik op de kaart een gemeentelijke boom aanmelden voor bestrijding?

Als alle rupsen hun nesten hebben gemaakt, starten wij met de bestrijding. Doen we dat eerder? Dan is de kans groot dat nesten later in het jaar terugkomen.

Op het moment dat wij starten met de bestrijding, maken we onze interactieve kaart beschikbaar. Vaak is dit eind mei of begin juni.

In welke gevallen kan ik overlast melden?

Hebt u overlast van eikenprocessierupsen? Geef het door aan ons via de interactieve kaart. Dat kan in de volgende gevallen:

Nesten in gemeentebomen binnen de bebouwde kom:

  • Bij 2 of meer nesten (tenminste) zo groot als een tennisbal.

Nesten in gemeentebomen In het buitengebied:

  • Langs drukke wegen, (alleen!) de meest drukke toeristische wandel- en fietsroutes en fietsroutes naar scholen, bij 2 of meer nesten (tenminste) zo groot als een tennisbal.
  • Direct aan de voorkant van een woning of erf, bij  5 of meer nesten minstens zo groot als een tennisbal.

Langs alle andere wegen in het buitengebied haalt de gemeente géén nesten weg. 

Na uw melding gaat een medewerker van de gemeente de plek bekijken. Als het nodig is, treffen we maatregelen.

Waarom staat de boom die ik wil aanmelden voor bestrijding niet op de interactieve kaart?

Op de kaart staan alleen onze eigen eikenbomen. Eventuele bestrijding van eikenprocessierups in andere eikenbomen gebeurt door de eigenaar zelf.

Ook staan op de kaart niet de gemeentelijke eiken in bosjes. Deze bomen kunt u op de interactieve kaart aanmelden via de knop 'Melding eikenprocessierups'.

Wat doen jullie met mijn melding?

Wij beslissen binnen 3 werkdagen of we de eikenprocessierups die u hebt gemeld gaan bestrijden. Op de interactieve kaart kunt u hierna zien wat wij hebben besloten.

Bestrijden we de door u gemelde eikenprocessierups? Dan sturen we de locatie van de boom door naar het bedrijf dat voor ons de bestrijding uitvoert. Wanneer zij de bestrijding starten, hangt af van de planning. Dit gebeurt in ieder geval binnen 2 weken na ons besluit.

Waarom staat op de kaart dat een boom niet voor bestrijding in aanmerking komt?

Wij kunnen helaas niet alle eikenprocessierupsen bestrijden. Daarom kiezen we voor de bestrijding van de bomen op plekken waar veel mensen of dieren langs komen. We bestrijden niet de bomen langs wegen in het buitengebied. Ook niet als er wel veel nesten in de bomen zitten.

Op onze interactieve kaart zetten we bij bomen een melding als we deze bomen niet bestrijden.

Kan ik ook overlast van eikenprocessierups in mijn eigen tuin melden?

Wij bestrijden alleen eikenprocessierups in bomen die op gemeentegrond staan.

Hebt u last van eikenprocessierupsen in een boom op uw eigen grond of tuin? Bel of mail naar Roel Timmerman B.V.: 0521 351 131 of info@roeltimmerman.nl. U betaalt zelf de kosten.


Bestrijding van nesten in de zomer

Ik heb een melding gedaan. Waarom halen jullie de eikenprocessierups in de boom niet weg?

Wij kunnen helaas niet alle eikenprocessierupsen bestrijden. Daarom kiezen we voor de bestrijding van de bomen op plekken waar veel mensen of dieren langs komen. Ook kijken we naar het aantal en de grootte van de nesten in een boom. 

Bomen met veel eikenprocessierupsen staan langs een weg waar veel mensen lopen of fietsen. Waarom bestrijdt u de eikenprocessierups hier toch niet?

Wij kunnen helaas niet alle eikenprocessierupsen bestrijden. Wij kiezen daarom alleen voor bomen langs doorgaande (school)fietsroutes (bijvoorbeeld van dorp naar dorp), fietsknooppuntroutes en (lange afstand) wandelroutes die veel worden gebruikt.

Waarom wordt de eikenprocessierups niet in alle bomen langs een weg bestreden?

Langs minder drukke wegen bestrijden we alleen de eikenprocessierupsen in bomen die direct voor huizen, scholen en bijvoorbeeld campings staan. Staan er ook bomen in de buurt tussen open stukken? Dan halen we daar geen nesten weg.

Op de kaart staat dat een boom niet wordt bestreden. Maar ik ben allergisch voor eikenprocessierups. Wat kan ik doen om een boom toch voor bestrijding aan te melden?

Het kan gebeuren dat u allergisch bent voor eikenprocessierups. Of gevoelige luchtwegen of astma hebt. Staat op onze interactieve kaart dat wij een boom bij u in de buurt niet bestrijden? Dan kunt u hiervoor een aparte melding maken. Geef daarbij ook duidelijk de reden aan waarom wij in uw geval de boom moeten bestrijden.

Bij het wegzuigen zijn nog een paar nesten achtergebleven. Wilt u deze alsnog weghalen?

Het kan altijd voorkomen dat wij een enkel nestje over het hoofd zien. Of dat een nest later nog is gemaakt. Een enkel nestje geeft geen grote overlast. Wij komen daar niet speciaal voor terug.

Komt u na behandeling alsnog meerdere grote nesten tegen? Dan kunt u een nieuwe melding maken op onze interactieve kaart. We beoordelen dan de boom opnieuw.


Monitoring in de zomer en het najaar

In de eikenbomen hangen plastic bakjes aan touwen. Waarvoor is dat?

Dat zijn vallen. Hiermee vangen wij de mannelijke vlinders van de eikenprocessierups. In het najaar tellen wij ze. Daarmee kunnen we beter voorspellen waar we de rups volgend jaar kunnen verwachten.

We zorgen er hiermee ook voor dat het gevangen mannetje niet voor nakomelingen kan zorgen.


Eikenprocessierups algemeen

Hoe herken ik de eikenprocessierups?

De eikenprocessierupsen bevinden zich voornamelijk in eikenbomen. Ze zijn te herkennen aan hun grijsgrauwe kleur met lichtgekleurde zijden en hun lange brandharen. Ze bewegen vaak in processie over de boom en vormen grijze (balvormige, harige) nesten.

Welke klachten kan ik krijgen van de eikenprocessierups?

Als u in contact komt met de brandharen van de eikenprocessierups kan u last krijgen van een rode pijnlijke huiduitslag, hevige jeuk, bultjes, pukkeltjes of met vocht gevulde blaasjes, oogklachten, irritatie of ontsteking aan de slijmvliezen van neus en keel.

Kunnen honden of katten last krijgen van de eikenprocessierups?

Ja dat kan. Zeker als honden of katten in aanraking zijn geweest met nesten of rupsen.

Waar vind ik meer informatie?

Meer informatie over eikenprocessierupsen en de bestrijding ervan is te vinden op de website www.processierups.nu.

Contact

Wilt u meer informatie? De Publieksdienst helpt u graag. Neem contact met ons op via het online contactformulier.

Bel mij terug

Hebt u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de gemeente Hardenberg? Meld u dan aan voor één van de nieuwsbrieven.