Preventieve bestrijding

Kort nadat de eikenprocessierupsen uit hun eitjes komen, bestrijden we ze. Wij zorgen voor deze preventieve bestrijding in de bomen die op gemeentegrond staan. Elk voorjaar kunt u zich ook aanmelden voor de preventieve bestrijding van bomen in uw eigen tuin.

Het moment dat we preventief bestrijden is erg belangrijk. Het hangt af van het weer. Maar ook van de hoeveelheid jong blad aan een boom. Onder normale omstandigheden is de preventieve bestrijding in april en mei.

Wat doen we?

Bij preventieve bestrijding doden we de rupsen voordat ze brandharen krijgen. We doen dit met nematoden of met een bacteriepreparaat. 

Nematoden zijn kleine beestjes van ongeveer 1-2 mm lang. Ze zijn nog net met het blote oog te zien. Ze zijn een natuurlijke bestrijder van de eikenprocessierups. Een bacteriepreparaat spuiten we op het blad van de boom. Als de rupsen het blad eten, krijgen ze de bacterie binnen. Hierdoor gaat de rups na 2 tot 5 dagen dood.  

Preventief bestrijden geeft geen 100% garantie. Er kunnen dus altijd nog wel eikenprocessierupsen op de boom zitten.

Alleen als er een hoog risico is

Deze middelen zijn ook schadelijk voor andere rupsensoorten. Daarom gebruiken we ze alleen op plekken waar een hoog risico is voor de volksgezondheid. We kijken naar:

  • het aantal eiken dat bij elkaar staat;
  • wonen er veel mensen op die plek;
  • was er vorig jaar veel overlast;
  • hoeveel vlinders tellen we: hoe meer vlinders, hoe meer eitjes en hoe meer rupsen volgend jaar.

Zitten er ook rupsen van beschermde vlindersoorten? Dan spuiten we niet. We hopen dat de preventieve bestrijding de komende jaren steeds minder nodig is.

Overlast in uw eigen tuin?

Had u vorig jaar in uw eigen tuin overlast van eikenprocessierups? Dan kunt u zich aanmelden voor preventieve bestrijding van de boom of bomen in uw tuin. Dit kan tot en met zondag 28 februari 2021. U betaalt zelf de kosten voor deze bestrijding.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Publieksdienst. U kunt hiervoor gebruikmaken van het online contactformulier.

Bel mij terug

Hebt u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de gemeente Hardenberg? Meld u dan aan voor één van de nieuwsbrieven.