Over de eikenprocessierups

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder. De rups zit op eikenbomen. De rups is niet schadelijk voor de bomen. Maar mensen en huisdieren kunnen er wel flink last van hebben. 

De rupsen hebben veel brandharen. Komt u hiermee in aanraking? Dan kan dit zorgen voor ernstige klachten van jeuk en irritatie aan de ogen of luchtwegen. Dit risico is het grootst van mei tot juli.

U herkent eikenprocessierupsen aan hoe ze vooruit gaan. Ze gaan altijd met meerderen tegelijk in een lange stoet. Daarom ook de verwijzing naar een processie.

Op de stam of op dikkere takken maken de eikenprocessierupsen nesten in de vorm van een ballon. Dit zijn dichte spinsels waarin de rupsen zich bij elkaar verpoppen. Uiteindelijk komen er vlinders uit.

Behandeling

Probeer te voorkomen dat u in aanraking komt met de brandharen van de eikenprocessierups. Gebeurt het toch? Behandel dan de plekken. Op de website van de GGD staan tips.

Meer informatie bij het Kennisplatform Processierups

De eikenprocessierups zorgt niet alleen voor overlast in de gemeente Hardenberg. De rups zorgt in heel Nederland voor problemen. Daarom zijn alle antwoorden en informatie samengebracht bij het landelijke Kennisplatform Processierups.

Contact

Wilt u meer informatie? De Publieksdienst helpt u graag. Neem contact met ons op via het online contactformulier.

Bel mij terug

Hebt u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de gemeente Hardenberg? Meld u dan aan voor één van de nieuwsbrieven.