Eikenprocessierups op de kaart

Waar wij actief zijn met de bestrijding van eikenprocessierupsen kunt u bekijken op de kaart. Ziet u op drukke plekken veel grote nesten met eikenprocessierupsen in gemeentelijke bomen? Dan kunt u op deze kaart een melding maken. U ziet op de kaart de status van de behandeling.

Zo werkt de kaart:

  • Klik op de bovenstaande knop.
  • Zoek links bovenin op de straat van de boom of bomen.
  • Druk op de knop met streepjes naast het zoekveld voor een toelichting.
  • De toelichting op de beschikbare kaartlagen leest u hieronder.

Bestrijding

In de volgende gevallen laten wij nesten van eikenprocessierups wegzuigen:

Binnen de bebouwde kom:
We bestrijden eikenprocessierups in gemeentelijke bomen met twee of meer nesten (tenminste) zo groot al een tennisbal.

In het buitengebied:

  • Slechts langs enkele drukke wegen met 2 of meer nesten (tenminste) zo groot al een tennisbal.
  • En langs alle andere wegen in het buitengebied alleen als het gaat om gemeentelijke bomen aan de voorkant van een woning of erf met vijf of meer nesten (tenminste) zo groot al een tennisbal.

Melden van overlast

Aan de letters op de boom kunt u op de interactieve kaart zien of we deze boom wel (W) of niet (G) behandelen. 

Hebt u overlast van eikenprocessierups in een gemeentelijke boom die wel wordt bestreden? Klik op de kaart de boom aan om een melding te maken. Uw melding wordt meteen zichtbaar op de kaart door een rode kleur. Na uitvoering van de bestrijding krijgt de boom de letter V.

Is er voor de boom al een melding gemaakt? Dan hoeft u dit niet opnieuw te doen.

Let op: wij beoordelen alle meldingen. Gaat het om een gemeentelijke boom met veel grote nesten op een drukke plek? Dan gaan wij over tot bestrijding. Wij bestrijden geen bomen zonder nesten. Ook niet als u in deze boom wel eikenprocessierupsen ziet.

Processierups gemeld - geen bestrijding

Niet alle bomen met eikenprocessierups worden behandeld. Wordt een boom niet behandeld? Dan ziet u deze boom terug bij de kaartlaag Processierups gemeld - geen bestrijding.

Het is niet haalbaar om in alle bomen de eikenprocessierupsen te bestrijden. Daarom worden alleen de bomen behandeld waar de kans het grootst is om in aanraking te komen met de rups.

Lees meer over de keuzes bij de bestrijding

Melding is afgehandeld

Als een boom dit jaar is behandeld, vindt u deze boom bij de kaartlaag 'Melding is afgehandeld'.

Het bedrijf dat de nesten weghaalt, probeert dit zo zorgvuldig mogelijk te doen. Toch kunnen er nog wel rupsen zijn overgebleven of (delen van) nesten die op een onbereikbare plaats zitten. U hoeft hiervoor geen nieuwe melding te doen.

Processierups gemeld - wordt bestreden

Deze kaartlaag toont de bomen met nieuwe nesten van eikenprocessierupsen. Dit zijn de bomen waar binnenkort in opdracht van de gemeente door een gespecialiseerd bedrijf de eikenprocessierupsen worden bestreden.

Na deze bestrijding kunt u de boom terugvinden onder de kaartlaag 'Melding is afgehandeld'.

Preventieve bestrijding

De kaartlaag 'Preventieve bestrijding' toont de bomen die dit jaar preventief zijn of worden behandeld tegen de eikenprocessierups.

Lees meer informatie over de preventieve bestrijding

Inlandse eiken

De kaartlaag 'Inlandse eiken' toont de eikenbomen van de gemeente. De inlandse eik is de boomsoort die voorkomt in de openbare ruimte. Vooral in deze boomsoort komt de processierups voor.

Eiken die in een bos of bosstrook staan, worden niet op de kaart getoond. U kunt op de kaart voor deze bomen wel een melding van eikenprocessierupsen maken.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Publieksdienst. U kunt hiervoor gebruikmaken van het online contactformulier.

Bel mij terug

Hebt u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de gemeente Hardenberg? Meld u dan aan voor één van de nieuwsbrieven.