Bestrijding overlast

Voordat de overlast begint, bestrijden we de eikenprocessierups al. Zo proberen we de overlast zo klein mogelijk te houden. Zijn er toch nesten die zorgen voor overlast? Dan laten we deze nesten wegzuigen.

De grootste overlast van de eikenprocessierups is van mei tot juli. Dan krijgen de rupsen brandharen en gaan ze in nesten samenklitten.

We bestrijden bomen met eikenprocessierupsen die op gemeentegrond staan. Dat doen we zoveel mogelijk voordat de vlinders uitvliegen en eitjes voor nieuwe rupsen leggen.

Natuurlijke bestrijders

Niet in alle gevallen bestrijden we de eikenprocessierups. Op sommige plekken krijgen natuurlijke bestrijders de kans om dit te doen. Zoals vogels, vleermuizen en insecten.

In de volgende gevallen laten wij nesten van rupsen wel wegzuigen:

Binnen de bebouwde kom:
We bestrijden eikenprocessierups in gemeentelijke bomen met twee of meer nesten (tenminste) zo groot al een tennisbal.

In het buitengebied:

  • Slechts langs enkele drukke wegen met 2 of meer nesten (tenminste) zo groot al een tennisbal.
  • En langs alle andere wegen in het buitengebied alleen als het gaat om gemeentelijke bomen aan de voorkant van een woning of erf met vijf of meer nesten (tenminste) zo groot al een tennisbal.

Melden van overlast

Hebt u overlast van eikenprocessierupsen? Geef het door aan ons. Dat kan als:

  • het gaat om een gemeentelijke boom;
  • de overlast groot is;
  • het gaat om een plek waar veel mensen komen.

Na uw melding gaat een medewerker van de gemeente de plek bekijken. Als het nodig is, treffen we maatregelen.

Overlast in uw eigen tuin?

Hebt u overlast van eikenprocessierupsen in een boom op uw eigen grond of tuin?  Huur dan een erkende bestrijder in. We kunnen u hiervoor tips geven. Bel ons daarvoor op 14 0523.

Hebt u dit jaar veel last van eikenprocessierupsen in uw tuin? Meld u dan volgend voorjaar aan voor de preventieve bestrijding. U betaalt dit wel zelf.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Publieksdienst. U kunt hiervoor gebruikmaken van het online contactformulier.

Bel mij terug

Hebt u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de gemeente Hardenberg? Meld u dan aan voor één van de nieuwsbrieven.