Bestrijding en melden overlast

Overlast door eikenprocessierupsen proberen we op verschillende manieren te voorkomen. Op deze pagina leest u wat wij doen. En leest u ook vanaf welk moment u overlast van eikenprocessierups kunt melden.

Lees de veelgestelde vragen

Vanaf eind juni kunt u overlast van de eikenprocessierups melden.Het hele jaar: meer biodiversiteit, minder eikenprocessierups

We zetten in op het verbeteren van de biodiversiteit in onze gemeente. Hierdoor komt er ook meer ruimte voor natuurlijke bestrijders van de eikenprocessierups. Zoals vogels, vleermuizen en allerlei insecten.

We zaaien bijvoorbeeld grasveldjes in met kruidenrijke mengsels en planten bloembollen. Ook hangen wij nestkastjes en vleermuiskasten op. Wilt u hier meer over weten? Kijk dan bij het onderdeel Natuurlijke bestrijders. U kunt ook zelf aan de slag gaan met biodiversiteit. Tips hiervoor leest u op www.biodiversiteit-hardenberg.nl.

April en mei: preventief behandelen van eikenbomen

In de maanden april en mei komen de eerste eitjes van eikenprocessierupsen. Met nematoden of met een bacteriepreparaat bestrijden we de rupsen nog voordat ze brandharen krijgen. We doen dit bij de bomen waar vorig jaar eikenprocessierupsen voor veel overlast hebben gezorgd. En op plekken waar veel mensen wonen. Ook kijken we naar plekken waar veel eiken bij elkaar staan.

Nematoden zijn kleine beestjes van ongeveer 1 tot 2 millimeter lang. Ze zijn nog net met het blote oog te zien. Ze zijn een natuurlijke bestrijder van de eikenprocessierups. Een bacteriepreparaat spuiten we op het blad van de boom. Als de rupsen het blad eten, krijgen ze de bacterie binnen. Hierdoor gaat de rups na 2 tot 5 dagen dood.

Juni en juli: bestrijding van de eikenprocessierupsen

Preventief bestrijden geeft geen 100% garantie. Er kunnen dus altijd nog wel eikenprocessierupsen op de boom zitten. Als rupsen hun nesten maken, zuigen we deze nesten weg. Dat doen we niet overal.

Binnen de bebouwde kom:

  • We bestrijden eikenprocessierups in gemeentelijke bomen met twee of meer nesten (tenminste) zo groot al een tennisbal.

In het buitengebied:

  • We bestrijden eikenprocessierups langs enkele drukke wegen met 2 of meer nesten (tenminste) zo groot al een tennisbal.
  • En langs alle andere wegen in het buitengebied alleen als het gaat om gemeentelijke bomen aan de voorkant van een woning of erf met vijf of meer nesten (tenminste) zo groot al een tennisbal.

Let op! Vanaf eind juni plaatsen we hier een kaart. Op deze kaart kunt u melden als u last hebt van eikenprocessierups.

Contact

Wilt u meer informatie? De Publieksdienst helpt u graag. Neem contact met ons op via het online contactformulier.

Bel mij terug

Hebt u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de gemeente Hardenberg? Meld u dan aan voor één van de nieuwsbrieven.