Klein chemisch afval

Klein chemisch afval (KCA) zijn producten die gevaarlijk kunnen zijn. Bijvoorbeeld omdat het brandbaar, giftig of bijtend is. Dit chemisch afval mag niet bij het restafval. Wel kunt u hiermee terecht bij de chemokar.

Producten die klein chemisch afval zijn, herkent u aan het speciale logo van een afvalcontainer met een kruis erdoor. Dit zijn bijvoorbeeld:

 • Huishoudelijk:
  batterijen, spaarlampen, tl-buizen, vloeibare gootsteenontstopper, lampenolie, petroleum, bestrijdingsmiddelen.
 • Medicijnen:
  kwikthermometers, injectienaalden, medicijnen.
 • Doe-het-zelf:
  verf, lak, terpentine, kwastreiniger, kwikschakelaars.
 • Hobby:
  fotofixeer, ontwikkelaar, salpeterzuur, zwavelzuur, zoutzuur.
 • Vervoer:
  accu's, benzine, olie, oliefilters.

Bewaar klein chemisch afval in de chemobox. Het is belangrijk dit afval goed te verpakken en op het pakket te schrijven wat de inhoud is. Biedt het zo mogelijk aan in de oorspronkelijke verpakking. De chemobox  moet u persoonlijk aanbieden (inhoud maximaal 50 kilo per keer) bij het personeel van de chemokar.

Inzameling en brengen
ROVA haalt binnen de bebouwde kom klein chemisch afval twee keer per jaar huis-aan-huis op. Deze stoffen moeten worden aangeboden in de chemobox bij de chemokar.

In het buitengebied wordt het klein chemisch afval uitsluitend aan huis opgehaald. Bel voor een afspraak.

U kunt het klein chemisch afval ook brengen naar het afvalbrengstation Bovenveld aan de Ommerweg 69 in Rheezerveen. Dit is gratis.

Zie de website van ROVA voor de halteplaatsen van de Chemokar.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Publieksdienst. U kunt hiervoor gebruikmaken van het online contactformulier.

Bel mij terug

Hebt u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de gemeente Hardenberg? Meld u dan aan voor één van de nieuwsbrieven.