Verklaring Omtrent het Gedrag

Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is een bewijs van goed gedrag. Werkgevers of instanties kunnen daar om vragen. Bijvoorbeeld als u in de kinderopvang of het onderwijs gaat werken. Maar ook als u een wapenvergunning aanvraagt.

U vraagt een VOG bij de gemeente aan met het aanvraagformulier VOG. U krijgt dit meestal van degene die om de verklaring vraagt.

U kunt hiervoor een afspraak maken op het gemeentehuis.

Neem mee

  • Een volledig ingevuld aanvraagformulier VOG. Dit formulier krijgt u meestal van uw werkgever.
  • Een geldig identiteitsbewijs, zoals uw paspoort of rijbewijs.
  • Uw pinpas. U betaalt direct bij de aanvraag.

In een aantal gevallen is het ook mogelijk dat het bedrijf, of sportvereniging waarvoor u de VOG nodig heeft, de aanvraag voor u kan indienen.

Kunt u de VOG niet zelf aanvragen?
Als u zelf niet naar de gemeente kan komen, mag iemand anders de VOG voor u aanvragen. U moet deze persoon hiervoor machtigen.

Meer informatie
Twee tot vier weken na de aanvraag krijgt u de VOG of de afwijzing per post thuisgestuurd. Wilt u meer weten over de VOG? Ga dan naar de website van Justis, onderdeel van het Ministerie van Justitie.

Kosten

Een VOG kost € 41,35.

Voor vrijwilligers: de organisatie waar u voor werkt, kan een VOG meestal gratis online voor u aanvragen.

Voorkom extra kosten

Laat u de aanvraag voor een VOG uitvoeren door een commerciële partij? Dan krijgt u mogelijk te maken met extra kosten die deze partij vraagt voor een digitale VOG-aanvraag. Deze extra kosten kunnen oplopen tot tientallen euro's.

U kunt alleen kosten besparen als u uw digitale VOG-aanvraag via de website van Justis laat klaarzetten door uw werkgever of de organisatie die de VOG wil ontvangen. Twijfelt u over uw aanvraag? Neem dan vooraf gerust contact met ons op.

Afspraak maken

Een product of dienst aanvragen? De medewerkers van de Publieksdienst helpen u graag. Maak voor uw bezoek eerst online een afspraak.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Publieksdienst. U kunt hiervoor gebruikmaken van het online contactformulier.

Bel mij terug

Hebt u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.