Verklaring Omtrent het Gedrag

Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is een bewijs van goed gedrag. Werkgevers of instanties kunnen daar om vragen. Bijvoorbeeld als u een nieuwe baan hebt of een visum wilt aanvragen.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie beoordeelt uw aanvraag. Na uw aanvraag ontvangt u uw VOG 2 tot 4 weken later per post.

U kunt een VOG op 1 van deze manieren aanvragen:

  • Online bij Justis.
  • Online bij de gemeente.
  • Persoonlijk bij de publieksbalie van het gemeentehuis.

Hieronder leest u wat de de verschillen zijn.

Online bij Justis

Hebt u een VOG nodig voor uw werk? Dan is aanvragen via screeningsautoriteit Justis het goedkoopst. Uw werkgever zet met eHerkenning de aanvraag voor u klaar op de website van Justis. Hierna logt u in met uw DigiD om de aanvraag af te maken.

Staat u niet ingeschreven bij een gemeente? Woont u in het buitenland? Of doet u een aanvraag voor een bedrijf of organisatie? Dan kiest u voor een online aanvraag bij Justis.

Online bij de gemeente

Met een aanvraagformulier VOG kunt u de aanvraag ook online bij ons doen. U krijgt dit aanvraagformulier meestal van degene die om de verklaring vraagt. U vindt het formulier ook op de website van Justis.

Nadat u op onderstaande knop hebt geklikt, kunt u inloggen met DigiD om uw online aanvraag te starten. Bij deze aanvraag stuurt u het aanvraagformulier als bijlage mee.

U betaalt de VOG online. De kosten staan verderop op deze pagina.

Let op! We behandelen uw aanvraag alleen als u een actueel en helemaal ingevuld aanvraagformulier VOG meestuurt. Hebt hier hulp bij nodig? Bel ons dan op 14 0523.

Persoonlijk bij de publieksbalie

U kunt een VOG ook ophalen bij de publieksbalie van het gemeentehuis. Hiervoor maakt u eerst online een afspraak.

Dit neemt u mee:

  • Een volledig ingevuld aanvraagformulier VOG. Dit formulier krijgt u meestal van uw werkgever. Zowel u als uw werkgever moet het formulier eerst ondertekenen. U vindt het formulier ook op de website van Justis.
  • Een geldig identiteitsbewijs, zoals uw paspoort of rijbewijs.
  • Uw pinpas of contant geld. We hebben liever dat u pint. U betaalt meteen bij de aanvraag.

Kunt u de VOG niet zelf aanvragen?

Als u zelf niet naar de gemeente kan komen, mag iemand anders de VOG voor u aanvragen. U moet deze persoon hiervoor machtigen.

Kosten

Een VOG kost € 41,35.

Voor vrijwilligers: de organisatie waar u voor werkt, kan een VOG meestal gratis online voor u aanvragen.

Voorkom extra kosten

Laat u de aanvraag voor een VOG uitvoeren door een commerciële partij? Dan krijgt u mogelijk te maken met extra kosten die deze partij vraagt voor een digitale VOG-aanvraag. Deze extra kosten kunnen oplopen tot tientallen euro's.

U kunt alleen kosten besparen als u uw digitale VOG-aanvraag via de website van Justis laat klaarzetten door uw werkgever of de organisatie die de VOG wil ontvangen. Twijfelt u over uw aanvraag? Neem dan vooraf gerust contact met ons op.

Afspraak maken

Een product of dienst aanvragen? De medewerkers van de Publieksdienst helpen u graag. Maak voor uw bezoek eerst online een afspraak.

Contact

Wilt u meer informatie? De Publieksdienst helpt u graag. Neem contact met ons op via het online contactformulier.

Bel mij terug

Hebt u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.