Carbidschieten op oudejaarsdag

Carbidschieten is in de gemeente Hardenberg tijdens de jaarwisseling 2021-2022 onder voorwaarden toegestaan. Als je gaat carbidschieten, doe je hiervan uiterlijk op 24 december 2021 een melding bij de gemeente. Ook bij carbidschieten gelden de coronaregels.

Carbidschieten is volgens de APV alleen toegestaan op oudejaarsdag (31 december 2021) vanaf 10.00 uur ’s ochtends tot 02.00 uur ’s nachts (op 1 januari 2022). De plek waar je gaat carbidschieten moet op meer dan 75 meter afstand zijn van woonbebouwing. Een vergunning is niet nodig. Wel meld je je vooraf bij de gemeente. Bij de melding geef je aan op welke plek je gaat carbidschieten. Het melden van carbidschieten kan tot en met 24 december 2021.

Ben je jonger dan 18 jaar en wil je carbidschieten?  Dan vraag je eerst toestemming aan je ouders of verzorgers. 

Let op! Je kunt je niet meer aanmelden voor carbidschieten.

Ook bij carbidschieten gelden de coronaregels

Tijdens het carbidschieten houd je je aan de regels om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Ook tijdens de jaarwisseling gelden de basisregels. Dat betekent 1,5 meter afstand houden tot elkaar en een maximale groepsgrootte van 4 personen (uitzondering wanneer alle personen op 1 adres wonen). 

De actuele regels om het coronavirus te bestrijden lees je op de website van de Rijksoverheid.

Verder gelden voor het carbidschieten de volgende regels en voorwaarden:

  • Vaten mogen een inhoud hebben van maximaal 50 liter en moeten zijn afgesloten met zacht materiaal (bijvoorbeeld een voetbal of een plastic zak).
  • Het vrije schootsveld is minimaal 75 meter, er mogen geen openbare wegen of paden in het schootsveld liggen.
  • Je mag niet in de richting van woonbebouwing schieten.
  • De locatie waar carbid geschoten wordt, ligt minimaal op 75 meter afstand van woonbebouwing en op minimaal 300 meter afstand van zorginstellingen of inrichtingen waar dieren worden gehouden.

Politie en gemeente controleren

De gemeente en de politie zorgen er samen voor dat de regels worden nageleefd. Zij controleren rond de jaarwisseling op plekken waar met carbid wordt geschoten. Als inwoners een melding doen van overlast of gevaar gaan politie en gemeente hier op af. Bij de constatering dat de organisatoren van een carbidschietfestijn en/of schutters zich niet aan de regels houden, worden ze hierop aangesproken, zodat de organisatoren/schutters zich alsnog aan de regels gaan houden. De gemeente en politie letten er dit jaar ook dat de coronaregels worden gevolgd.

Afhankelijk van de situatie en de overtreding, bepaalt de politie of verdere actie nodig is. Zoals een proces-verbaal voor de overtreding of een doorverwijzing naar bureau HALT.

Bestuursrechtelijke last onder dwangsom

Als gemeente handelen we bij bovenmatige overlast voor de omgeving. En als er gevaar dreigt voor mens en dier. De gemeente kan in zulke gevallen een last onder dwangsom opleggen. Als na het opleggen van de last onder dwangsom de situatie niet beëindigd wordt, kunnen we bij iedere constatering van de overtreden € de betreffende situatie na het opleggen van.een dergelijke last niet beëindigd wordt, dan kan de gemeente overgaan tot invordering van € 1.500. Dit kan oplopen tot maximaal € 6.000.
 

Contact

Wilt u meer informatie? De Publieksdienst helpt u graag. Neem contact met ons op via het online contactformulier.

Bel mij terug

Hebt u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de gemeente Hardenberg? Meld u dan aan voor één van de nieuwsbrieven.