Jaarwisseling in de gemeente Hardenberg

Bij de jaarwisseling horen ook tradities. Niet alleen oliebollen en champagne, maar ook carbidschieten en vuurwerk. Om de jaarwisseling voor iedereen prettig en veilig te laten verlopen kunt u met uw buren een vrijwillige vuurwerkvrije zone afspreken, of met een poster aandacht vragen voor uw huisdier. 

Als we tijdens de jaarwisseling rekening met elkaar houden, zorgen we ervoor dat de jaarwisseling met z'n tradities voor iedereen prettig en veilig verloopt.

Begin het jaar goed. Ga op 1 januari om 12.00 uur samen met buren, familie en vrienden aan de slag met het opruimen van vuurwerk. Samen vegen is wel zo gezellig. Pak bezems, stoffer en blik, vuilniszakken en handschoenen en ruim vuurwerkafval op.

Maak het vuurwerkafval vochtig voor het vegen, dan kunt u het veilig opruimen. De volle zakken met afval kunt u weggooien in de (ondergrondse) restafvalcontainer. Kijk op www.mooi-schoon.nl/nieuwjaar voor opruimtips. En bestel één van de 50 gratis opruimpakketten.

Stel zelf een vuurwerkvrije zone in

In de gemeente Hardenberg zijn echter geen verplichte vuurwerkvrije zones. Wel is het mogelijk voor u om samen met uw buren een vrijwillige vuurwerkvrije zone in te stellen. Hiervoor is een poster beschikbaar.

Stel zelf een vuurwerkvrije zone in

Houd rekening met huisdieren

Huisdieren, vooral honden en katten, zijn bang voor vuurwerk. De jaarwisseling is voor huisdieren door de harde geluiden dan ook geen pretje en zelfs een grote bron van stress. Als u een huisdier heeft, kunt u met een poster voor uw raam vragen om geen vuurwerk af te steken voor uw huis. 

Download de speciale poster

Carbidschieten

In de gemeente Hardenberg is carbidschieten alleen toegestaan op 31 december vanaf 10.00 uur 's ochtends tot 1 januari 2020 om 02.00 uur 's nachts. Een vergunning is niet nodig.

Veilig carbidschieten

Oudejaarsvuren

De gevolgen van een vuurtje op straat op oudejaarsavond zijn groter dan u misschien denkt. Daarom zijn oudejaarsvuren niet toegestaan. Dit is vastgelegd in de Algemene Plaatselijke Verordening. 

Lees meer over oudejaarsvuren

Vuurwerk afsteken

Om te zorgen dat vuurwerk veilig wordt afgestoken, zijn er een aantal regels. Hou je je niet aan deze regels, dan kun je daarvoor worden beboet of gestraft.

Lees meer over het kopen en afsteken van vuurwerk

Gemeente, politie en brandweer

Medewerkers van de gemeente, politie en brandweer zijn voor, tijdens en na de jaarwisseling actief op straat. Niet alleen om de rommel op te ruimen, maar ook om eventuele overlast te voorkomen.

Lees meer over de inzet van de gemeente, politie en brandweer

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Publieksdienst. U kunt hiervoor gebruikmaken van het digitale contactformulier.

Bel mij terug

Heeft u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de gemeente Hardenberg? Meld u dan aan voor één van de nieuwsbrieven.