Geregistreerd partnerschap omzetten in een huwelijk

Hebt u een geregistreerd partnerschap? Dan kunt u deze omzetten in een huwelijk.

Hiervoor maakt u een afspraak door te bellen naar 14 0523.

Om een geregistreerd partnerschap om te zetten in een huwelijk, ondertekent u de akte van omzetting. De omzettingsakte is het bewijs van het huwelijk. Op het moment dat u de akte ondertekent, is het partnerschap omgezet in een huwelijk. De akte van omzetting wordt opgenomen in het register van huwelijken.

Omzetting zonder ceremonie

Dit kan zonder ceremonie aan de balie. U betaalt dan alleen de kosten voor het omzetten van een geregistreerd partnerschap in een huwelijk zonder het gebruik van een trouwlocatie. Bekijk de kosten. 

Omzetting met ceremonie

U kunt uw geregistreerd partnerschap ook laten omzetten met een ceremonie. Hiervoor kunt u de trouwzaal gebruiken of een zelf gekozen locatie. De kosten zijn dan hetzelfde als bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Lees meer over een eigen trouwlocatie.

Omdat het om een omzetting gaat hebt u geen getuigen nodig bij de ceremonie. Ook hoeft u geen jawoord te geven. De ceremonie wordt wel begeleid door een trouwambtenaar (babs). U neemt zelf contact op met de babs om de datum af te spreken. Lees meer over de trouwambtenaren.

Gevolgen van de omzetting

Hebt u kinderen die geboren zijn vóór de omzetten? Dan verandert er niets. De omzetting heeft misschien wel gevolgen voor uw vermogen. Uw notaris kan u daar meer over vertellen.

Dit hebt u nodig voor de omzetting van uw partnerschap

  • Geldig legitimatiebewijs van beide partners
  • Afschrift van de akte van geregistreerd partnerschap
  • Geboorteakte, alleen als uw naam bij het geregistreerd partnerschap is veranderd.

Contact

Wilt u meer informatie? De Publieksdienst helpt u graag. Neem contact met ons op via het online contactformulier.

Bel mij terug

Hebt u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de gemeente Hardenberg? Meld u dan aan voor één van de nieuwsbrieven.