Erkenning kind

Om wettelijke vader te worden, is het in een aantal gevallen voor een vader nodig om een kind te erkennen. Dat is het geval als de vader niet met de moeder is getrouwd, of als zij samen geen geregistreerd partnerschap hebben.

Om een kind te erkennen, hoeft de man niet de biologische vader te zijn. Wel moet hij minimaal zestien jaar zijn en mag hij geen familie zijn van de moeder.

Als het gaat om het eerste kind uit uw relatie, dan moet de moeder bij de erkenning persoonlijk aanwezig zijn. Samen kiest u dan de achternaam van het kind. Alle kinderen uit dezelfde relatie krijgen dezelfde achternaam als het eerste kind uit deze relatie.

Om als vader ook het ouderlijk gezag te krijgen, moet u een aparte aanvraag indienen.

Aanvragen

Voor de erkenning heeft u de volgende documenten nodig:

  • Geldig identiteitsbewijs van de vader en de moeder
  • Schriftelijke toestemming van de moeder *

* Schriftelijke toestemming is alleen nodig als de moeder niet bij de aanvraag aanwezig is. Bijvoorbeeld als u een volgend kind uit dezelfde relatie wilt erkennen. Het formulier hiervoor kunt u onderaan deze pagina downloaden.

Kosten

De erkenning van een kind is gratis.

Documenten

TitelTypeGrootteDownload
Toestemming erkenning kind PDF69 KBDownload

Afspraak maken

Een product of dienst aanvragen? De medewerkers van de Publieksdienst helpen u graag. Maak voor uw bezoek eerst online een afspraak.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Publieksdienst. U kunt hiervoor gebruikmaken van het online contactformulier.

Bel mij terug

Hebt u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.