Erkenning kind

Wilt u wettelijke vader worden? Dan is het soms nodig dat een vader het kind erkent. Dat is zo als de vader niet met de moeder is getrouwd. Of als zij samen geen geregistreerd partnerschap hebben.

Om een kind te erkennen, hoeft de man niet de biologische vader te zijn. Wel moet hij minimaal 16 jaar zijn. En mag hij geen familie zijn van de moeder.

Gaat het om het 1e kind uit uw relatie? Dan moet de moeder bij de erkenning zelf aanwezig zijn. Samen kiest u dan de achternaam van het kind. Alle kinderen uit dezelfde relatie krijgen dezelfde achternaam als het 1e kind.

Wilt u als vader ook het ouderlijk gezag krijgen? Vraag dit dan apart aan.

Aanvragen

U vraagt erkenning aan bij de Publieksbalie van de gemeente. Dit neemt u mee:

  • Geldig identiteitsbewijs van de vader en de moeder
  • Schriftelijke toestemming van de moeder *

* Schriftelijke toestemming is alleen nodig als de moeder niet zelf bij de aanvraag aanwezig is. Bijvoorbeeld als u een volgend kind uit dezelfde relatie wilt erkennen. Het formulier hiervoor staat onderaan deze pagina.

Kosten

De erkenning van een kind is gratis.

Documenten

Titel Type Grootte Download
Toestemming_erkenning_kind.pdf PDF 69 KB Download (Toestemming erkenning kind)

Afspraak maken

Een product of dienst aanvragen? De medewerkers van de Publieksdienst helpen u graag. Maak voor uw bezoek eerst online een afspraak.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Publieksdienst. U kunt hiervoor gebruikmaken van het online contactformulier.

Bel mij terug

Hebt u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.