Aangifte geboorte


Na de geboorte van uw kind, doet u aangifte bij de gemeente waar het kind geboren is. Dit moet u binnen drie dagen doen. U kunt aangifte online doen, maar moet voor een handtekening nog wel naar het gemeentehuis.

De ambtenaar van de burgerlijke stand maakt een geboorteakte. Hierin staat waar uw kind is geboren en hoe het heet. U kunt een afschrift van de geboorteakte aanvragen.

U kunt uw eerste kind de achternaam van de vader of moeder geven. Als u meer kinderen krijgt binnen de relatie, zullen die dezelfde achternaam krijgen als het eerste kind.

Voorwaarden
In de volgende gevallen mag u aangifte doen:

  • U bent de vader of moeder van het kind.
  • U was bij de geboorte aanwezig.
  • U bent bewoner van het huis waar het kind is geboren.
  • U bent het hoofd van de inrichting waar het kind is geboren.

Als niemand geboorteaangifte kan doen, zal de burgemeester of een ambtenaar dit doen.

Aangifte doen

U kunt de geboorteaangifte van uw kind digitaal doorgeven. Zo kunt u samen met uw (eventuele) partner de aangifte doen vanuit huis, ziekenhuis of iedere andere locatie.

Online aangifte van een geboorte

Als u online aangifte doet, moet u binnen drie dagen na de geboorte uw handtekening onder de geboorteaangifte zetten. Dat kan op afspraak in het gemeentehuis.

Aan de balie
Als u ervoor kiest om aangifte van de geboorte te doen op het gemeentehuis, heeft u de volgende documenten nodig:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • een doktersverklaring, als hiernaar gevraagd wordt
  • eventueel een kopie van de akte van erkenning ongeboren kind

Digitale geboorteaangifte vanuit kraambed
Vanaf 1 maart is het mogelijk voor ouders om de geboorte van hun kind vanuit het kraambed aan te geven. Het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg heeft iPads ter beschikking op de kraamafdeling. Ouders kunnen hierdoor vanuit het kraambed aangifte doen van de geboorte van hun kind. Zij hoeven hierdoor niet meer naar het gemeentehuis te komen om een handtekening te zetten. Bij een thuisbevalling kan de aangifte van de geboorte ook digitaal aangemeld worden, maar moet er nog wel een handtekening in het gemeentehuis gezet worden.

Kosten

Aan het doen van geboorteaangifte zijn geen kosten verbonden.

Afspraak maken

Een product of dienst aanvragen? De medewerkers van de Publieksdienst helpen u graag. Maak voor uw bezoek eerst online een afspraak.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Publieksdienst. U kunt hiervoor gebruikmaken van het digitale contactformulier.

Bel mij terug

Heeft u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.