Gezonde school

Als uw school werkt volgens de Gezonde School-aanpak, ontvangt het vignet Gezonde School. Hiermee mag uw school zich drie jaar Gezonde School noemen en het logo Gezonde School gebruiken.

Het werken met de Gezonde School-aanpak betekent niet dat uw school méér moet doen op het gebied van gezondheid. Het gaat er om de tijd en aandacht op dit terrein op de meest effectieve manier in te zetten.

Gezonde School-aanpak

De Gezonde School-aanpak is een praktische aanpak om u te ondersteunen bij het structureel werken aan gezondheid op school. De aanpak gaat uit van wat de school al doet, bouwt hier op voort en sluit aan bij de wensen en behoeften van de school.

De school kiest zelf een aantal gezondheidsthema's om activiteiten op uit te voeren.

Gezonde School-pijlers

De Gezonde School-aanpak bestaat uit vier Gezonde School-pijlers:

 • Signaleren en doorverwijzen
  Vroegtijdige signalering van bekende risicofactoren bij individuele leerlingen (zoals gescheiden ouders, pesten of overgewicht) en de geïndiceerde preventieve zorg die daarop volgt (individuele leerlingenzorg).
 • Gezondheidseducatie
  Het klassikaal aanbieden van informatie en voorlichting over de gezondheid van leerlingen. Het doel is primair collectieve preventie. Het betekent gebruik maken van Gezonde School-activiteiten richting leerlingen, het team, de ouders en andere betrokkenen. De (succesvolle) activiteiten neemt u op in het schoolbeleid.
 • Schoolomgeving
  Deze is gezond als de fysieke en sociale omgeving optimaal is voor leerlingen (om te leren) en voor het team (om te werken). Het wordt gemakkelijker om te komen tot gezond gedrag. Betrek ook de wijk bij de schoolomgeving, bijvoorbeeld gezondheidsorganisaties in de wijk. Een Gezonde School staat in een gezonde omgeving.
 • Beleid en regelgeving
  Als u door middel van afspraken, regels, protocollen en de handhaving gezondheid opneemt in het schoolbeleid draagt dat bij aan de structurele en blijvende aandacht voor gezondheid.

Aan de slag

Wilt u als school aan de slag met de Gezonde School-aanpak? Neem dan contact op met het team Sport en Accommodaties. Kijk voor meer informatie ook op de website www.gezondeschool.nl.

Contact

Wilt u meer informatie? De Publieksdienst helpt u graag. Neem contact met ons op via het online contactformulier.

Bel mij terug

Hebt u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de gemeente Hardenberg? Meld u dan aan voor één van de nieuwsbrieven.