Gezonde (sport)kantine

Door in de kantine van uw sportvereniging of school gezonde producten (aantrekkelijk) aan te bieden, helpt u mee de keuze voor een gezonde leefstijl bij uw leden of leerlingen te bevorderen en daarmee het groeiende probleem van overgewicht tegen te gaan.

Voor gezonde sport-, school, maar ook bedrijfskantines zijn richtlijnen opgesteld om u wegwijs te maken. In deze Richtlijnen Gezondere Kantines krijgt de uitstraling van een kantine meer aandacht.

Uit onderzoek blijkt dat mensen eerder voor voedingsmiddelen kiezen, die in hun omgeving duidelijk aanwezig of makkelijk te verkrijgen zijn. Denk bijvoorbeeld aan een opvallende plek voor de gezonde producten en aan reclameposters aan de muren.

Sportvereniging

Aan de slag met een Gezonde sportkantine kan al eenvoudig. Een kistje fruit op de bar of een kop groentensoep in de wintermaanden. Daarnaast kunt u deelnemen aan het project De Gezonde Sportkantine. Dit project stimuleert en helpt sportverenigingen kosteloos bij het aanbieden van de gezondere keuze in sportkantines.

Aan de slag
Ga als sportvereniging ook aan de slag met een gezonde sportkantine!

  • Meld uw vereniging aan op de website van de gezonde sportkantine.
  • Uw vereniging krijgt hierna bezoek van een sportkantine-adviseur.
  • Deze adviseur begeleidt uw verenigingen en voorziet u van een Starterspakket met informatie en materialen.

Schoolkantine

Als schoolleiding kunt u ervoor zorgen dat een gezond aanbod een vaste waarde wordt in het schoolgezondheidsbeleid. Volgens de richtlijnen van het het Voedingscentrum bestaat het aanbod van een gezonde schoolkantine uit:

  • minimaal 75% gezonde producten uit de Schijf van Vijf (zoals fruit, broodjes, salades);
  • maximaal 25% niet-basisvoedingsmiddelen (zoals snoep en snacks).

Aan de slag
Wilt u, als school of vereniging aan de slag met de gezonde schoolkantine? Neem dan contact op met de Schoolkantine Brigade van het voedingscentrum.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het team Sport en Accommodaties van de gemeente.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Publieksdienst. U kunt hiervoor gebruikmaken van het digitale contactformulier.

Bel mij terug

Heeft u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de gemeente Hardenberg? Meld u dan aan voor één van de nieuwsbrieven.