Omgevingsadviesgroep

De gemeente heeft aan inwoners, grondeigenaren en belangengroepen in het gebied gevraagd om de opgave voor duurzame energie (het opwekken van 420 TJ duurzame energie) in het gebied tussen Bergentheim, Kloosterhaar en Sibculo te helpen vormgeven. Hiervoor is in september 2019 een Omgevingsadviesgroep gestart.

Samenstelling

De omgevingsadviesgroep bestaat uit ongeveer 25 afgevaardigden van belangengroepen, van het bewonersplatform en van het grondeigenarenplatform. De volgende partijen/organisaties zijn vertegenwoordigd in de Omgevingsadviesgroep

  • Plaatselijk Belang Gouden Ploeg
  • Plaatselijk Belang Sibculo: Plaatselijk Belang Bruchterveld
  • Plaatselijk Belang Bergentheim
  • Vereniging van Eigenaren Parc Moscou
  • Realistisch Duurzaam Bergentheim
  • Grondeigenarenplatform
  • Bewonersplatform
  • Natuur- en milieuorganisatie
Klik om te vergrotenIllustratie omgevingsadviesgroep

Bewonersplatform
Het bewonersplatform is er specifiek voor inwoners die binnen een straal van circa 1.500 meter van het zoekgebied wonen. Het bewonersplatform komt iedere maand bij elkaar. Tijdens die bijeenkomsten wordt onder andere de vergadering van de Omgevingsadviesgroep voorbereid.

Rob Rietveld van de Nederlandse Vereniging voor Omwonenden van Windparken ondersteunt het bewonersplatform en is voorzitter. Een aantal leden van het bewonersplatform wordt afgevaardigd naar de Omgevingsadviesgroep om de belangen van de inwoners te vertegenwoordigen.

Grondeigenarenplatform
De grondeigenaren in het gebied waar mogelijk windmolens gebouwd kunnen worden stemmen zaken met elkaar af in het grondeigenarenplatform. De gemeente Hardenberg ondersteunt de grondeigenaren hierbij.

Ook dit platform komt maandelijks bij elkaar ter voorbereiding op de Omgevingsadviesgroep. Sommige grondeigenaren vertegenwoordigen het platform in de Omgevingsadviesgroep. 

Onafhankelijk voorzitter en secretaris
De Omgevingsadviesgroep wordt voorgezeten door een onafhankelijk voorzitter: Jaap Jepma. Onafhankelijk secretaris Inge Hakkers-Bakker zorgt voor de verslaglegging en administratieve ondersteuning.

Scenario's

De gemeente Hardenberg heeft de Omgevingsadviesgroep gevraagd om de opgave voor het opwekken van duurzame energie uit te werken en hiervoor scenario's te maken.

In een scenario staat op welke manier en waar in het gebied duurzame energie kan worden opgewekt en hoeveel duurzame energie dat oplevert. Denk hierbij aan een mogelijke opstelling van windmolens, maar ook andere vormen van duurzame energieopwekking zijn mogelijk.

In een scenario staat ook hoe de inkomsten van bijvoorbeeld windmolens verdeeld kunnen worden en hoe inwoners van het gebied hiervan kunnen profiteren. En wie bouwt de eventuele windmolens? Is dat een marktpartij of wordt hiervoor een lokale energiecoöperatie opgericht? Over deze onderwerpen en vragen buigt de omgevingsadviesgroep zich.

Hoe gaat het verder?

Naar verwachting komt de Omgevingsadviesgroep in de loop van 2020 met enkele scenario's. Het is bedoeling om aan alle inwoners van het gebied te vragen wat zij van de scenario’s vinden. Uiteindelijk geeft de Omgevingsadviesgroep een advies aan het college van B&W van de gemeente Hardenberg over de manier waarop in dit gebied duurzame energie kan worden opgewekt.

Het college van B&W doet op basis van dat advies een voorstel aan de gemeenteraad. De gemeenteraad neemt een besluit of het project wel of niet doorgaat: het zogenaamde ‘go’ of ‘no-go’ moment.

Verslagen van de Omgevingsadviesgroep

Weten wat er besproken is in de Omgevingsadviesgroep? Lees hieronder de verslagen.

Meld u aan voor de nieuwsbrief

De omgevingsadviesgroep houdt inwoners van het gebied op de hoogte met een nieuwsbrief. Meld u hieronder aan voor de nieuwsbrief.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Publieksdienst. U kunt hiervoor gebruikmaken van het online contactformulier.

Bel mij terug

Hebt u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de gemeente Hardenberg? Meld u dan aan voor één van de nieuwsbrieven.