Herinrichting Wilhelminaplein

De historische uitstraling keert terug op Wilhelminaplein in Hardenberg. Hierbij wordt het plein optimaal toegankelijk gemaakt (de auto is te gast). Ook wordt het Wilhelminaplein overzichtelijker en geschikter voor kleinschalige evenementen. Kort parkeren blijft mogelijk. De herinrichting van het Wilhelminaplein is in januari 2019 gestart en wordt naar verwachting medio april 2019 afgerond.

Het Wilhelminaplein ligt in hartje Hardenberg, op een steenworp afstand van de winkelstraat Voorstraat. Voorheen werd het plein vooral gebruikt om te parkeren.

De herinrichting van het Wilhelminaplein is onderdeel van het Masterplan Centrum Hardenberg, dat de afgelopen tien jaar heeft gezorgd voor een transformatie van het stadscentrum. In het Masterplan staat dat het plein wordt omgevormd tot een stadsplein met een eigen karakter.

Adviesgroep
Mensen die aan het Wilhelminaplein wonen of werken en vertegenwoordigers van ondernemers uit het centrum hebben in een adviesgroep nagedacht over de inrichting van het plan. De adviesgroep heeft een aantal zaken benoemd waar de nieuwe inrichting volgens hen aan moet voldoen:

  • De verblijfskwaliteit op het plein moet worden verbeterd.
  • Het historische karakter moet worden benadrukt.
  • Meer ruimte voor groen.
  • Meer overzicht op het plein.
  • Ruimte voor kleinschalige activiteiten.
  • Mogelijkheid om te parkeren op het Wilhelminaplein, met name voor kort parkeren, laden/lossen en rouw- en trouwauto's.

Accent op historische uitstraling

Op basis van de ideeën van de adviesgroep is een ontwerp gemaakt voor een nieuwe inrichting. In het ontwerp ligt het accent op de historische uitstraling van het plein. Zo krijgt de oude waterpomp een prominente plek in het gebied voor de ingang van de Höftekerk. Ook is hier ruimte voor rouw- en trouwvoertuigen.

De zichtrelatie tussen beide kerken wordt versterkt. Aan de noordkant van het plein komen zitranden, ruimte voor kleine terrasjes en groenvakken met sierwaarde waardoor het aangenaam verblijven is. Met diverse soorten grote lindenbomen verspreid over het plein krijgt het plein weer koninklijke allure. Bovendien wordt het plein optimaal toegankelijk (de auto is te gast) en geschikter voor kleinschalige evenementen.

Dankzij de overzichtelijke inrichting wordt de verbinding met de Voorstraat duidelijker. Hierdoor gaat het Wilhelminaplein meer onderdeel uitmaken van het winkelgebied en wordt het voor winkelend publiek aantrekkelijker om via de Voorstraat een rondje over het Wilhelminaplein te lopen.

Parkeren

Parkeren op het plein blijft mogelijk en wordt overzichtelijker. In de nieuwe situatie liggen er op het Wilhelminaplein 27 goed toegankelijke parkeerplaatsen. Op het pleintje direct voor de Höftekerk is ruimte voor drie parkeerplaatsen (langsparkeren) voor ultra kort parkeren. Bij de Lage Doelen kunnen vijf extra parkeerplaatsen worden aangelegd.

Het is de bedoeling dat op het Wilhelminaplein maximaal twee uur mag worden geparkeerd. Daarmee is het plein ideaal voor bezoekers aan het centrum die een snelle boodschap willen doen. Bezoekers die langer in het centrum willen winkelen, kunnen parkeren in één van de grotere parkeervoorzieningen die op verschillende plekken in het centrum liggen.

Werkzaamheden gestart

De werkzaamheden worden uitgevoerd door aannemer Hoornstra-Ophof Infra in opdracht van de gemeente Hardenberg. Om ervoor te zorgen dat woningen en panden op het plein bereikbaar blijven, vinden de werkzaamheden in fasen plaats. Allereerst wordt gewerkt op het westelijke deel van het Wilhelminaplein. Daarna krijgt de oostkant een nieuwe inrichting. Tegelijkertijd met de werkzaamheden wordt een nieuw regenwaterriool aangelegd. 

Planning

De voorbereidende werkzaamheden zijn half januari gestart met het verwijderen van groen en straatmeubilair. Inmiddels is de aannemer gestart met het verwijderen van de verharding op de westkant van het Wilhelminaplein. Nadat het nieuwe regenwaterriool gelegd is, wordt de nieuwe bestrating gelegd. De werkzaamheden op het westelijke deel zijn begin maart klaar. Daarna wordt op het oostelijke deel gewerkt. Als laatste wordt het groen aangeplant en wordt het nieuwe straatmeubilair geplaatst. Volgens de actuele planning zijn de werkzaamheden medio april afgerond. De planning is afhankelijk van de weersomstandigheden.

Documenten

TitelTypeGrootteDownload
Inrichtingstekening PDF887 KBDownload
Faseringstekening PDF1,64 MBDownload

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Publieksdienst. U kunt hiervoor gebruikmaken van het digitale contactformulier.

Bel mij terug

Heeft u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de gemeente Hardenberg? Meld u dan aan voor één van de nieuwsbrieven.