Wat is klimaatadaptatie?

Het klimaat in Nederland verandert. Het wordt warmer, er valt meer neerslag en de extremen nemen toe. We moeten leren met de effecten van het veranderende klimaat om te gaan.

We krijgen steeds meer hittegolven en extreme buien. Dit zorgt voor langdurige droogte, of juist overstromingen door wateroverlast. Dit heeft ook gevolgen voor onze zoetwatervoorziening.

De gevolgen van klimaatverandering zijn nu al zichtbaar. We moeten ons dus nu al aanpassen aan en voorbereiden op de gevolgen van de opwarming van de aarde. En leren omgaan met hevigere buien en drogere zomers. Dat doen we door onze leefomgeving klimaatbestendig te maken. Dat wordt adaptatie genoemd.

Doelen

Deze klimaatverandering vraagt om om samenwerking tussen inwoners, bedrijven, landbouw, natuurorganisaties en overheid. 

Hierbij staan 2 doelen centraal:

  • bescherming tegen overstromingen;
  • zorgen voor genoeg zoetwater.

Deltaplan

Hoe we uiterlijk in 2050 samen Nederland klimaatbestendig en waterrobuust hebben ingericht, staat in het landelijke Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie (DPRA). Hiermee moet Nederland een goed land blijven om in te wonen, te werken en te recreëren.

Laat u niet verrassen

Niemand kan dit alleen oplossen. We hebben elkaars ideeën nodig. Welke risico's vinden we bijvoorbeeld in onze regio acceptabel? En welke niet? Voor welke maatregelen staan we open?

Door in gesprek te gaan, komen we samen tot een plan om beter voorbereid te zijn op extreem weer. Laat u niet verrassen en denk ook mee. Ga naar www.laatunietverrassen.nl en praat mee.

Contact

Wilt u meer informatie? De Publieksdienst helpt u graag. Neem contact met ons op via het online contactformulier.

Bel mij terug

Hebt u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de gemeente Hardenberg? Meld u dan aan voor één van de nieuwsbrieven.