Gemeentelijke projecten

Als gemeente hebben we de kwetsbaarheden in beeld gebracht. En houden we bij toekomstige (herinrichtings)projecten rekening met de gevolgen van het klimaat. Bijvoorbeeld door het afkoppelen van de hemelwaterafvoer van het reguliere riool.

Op deze pagina leest u een aantal projecten die wij hebben gerealiseerd.

Kruserbrinkpark

Het Kruserbrinkpark is een voorbeeld van deze waterberging. In dit park kan bij extreme neerslag water worden opgevangen. Dit water komt uit het centrum van Hardenberg. Het centrum heeft een eigen hemelwaterriool. Het regenwater wordt niet afgevoerd met het afvalwater, maar naar het nabijgelegen Kruserbrinkpark.

Bij extreme neerslag kan in dit park water worden opgevangen. Het park is zo ingericht dat eerst een deel van het park volloopt met water. Als het nodig is, kan ook een ander deel van het park onder water worden gezet. Als (een deel van) het park niet onder water staat, wordt het gebruikt voor recreatie en natuur.

Heemsermarspark

Het Heemsermarspark is geschikt voor wandelen en fietsen. Maar bij extreem hoog water wordt dit park gebuikt als noodberging. Deze noodberging kan ongeveer 100.000 m3 water opvangen. Door een overlaat, een soort stuw, kan de berging bij hoogwater volstromen.

Opvangen regenwater

Op plaatsen waar het kan, zamelen we regenwater apart in van vuil water. Het regenwater wordt via infiltratiekratten vastgehouden.

Contact

Wilt u meer informatie? De Publieksdienst helpt u graag. Neem contact met ons op via het online contactformulier.

Bel mij terug

Hebt u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de gemeente Hardenberg? Meld u dan aan voor één van de nieuwsbrieven.