Breedband in buitengebieden

Provincie en gemeenten willen breedband voor heel buitengebied Overijssel. In mei 2012 is door de provincie Overijssel geld beschikbaar gesteld voor versnelde aanleg van breedband in deze gebieden.

De provincie wil zoveel mogelijk van dit geld uitlenen en zo min mogelijk subsidie geven. De verdeling van lening en subsidie per aansluiting is afhankelijk van de aanlegkosten.

Via de navigatie aan de linkerkant leest u meer over de achtergrond en het onderscheid in gebieden. Ook vindt u hier een lijst met veelgebruikte afkortingen. Meer informatie is ook te lezen in onderstaande nieuwsbrieven.

Laatste nieuws

Cogas gaat glasvezel aanleggen in het buitengebied van de gemeente Hardenberg nu 52,3 % van de inwoners heeft zich tijdens een vraagbundelingstraject aangemeld voor een abonnement. Er was minimaal 50% deelname nodig om glasvezel te kunnen aanleggen.

Vraagbundeling
De stijgende vraag naar data en diensten (internet, televisie en telefonie) vraagt ook in het buitengebied om een modern, snel en betrouwbaar glasvezelnetwerk. Het aanleggen van glasvezel in het buitengebied is van groot belang voor de digitale bereikbaarheid en draagt rechtstreeks bij aan de leefbaarheid van het gebied. Vanwege het grote oppervlakte en de lage bevolkingsdichtheid is de aanleg van glasvezel in het buitengebied een kostbare aangelegenheid. Om de kosten van aanleg te dekken, is het noodzakelijk dat minimaal de helft van de bewoners en bedrijven diensten gaat afnemen via het glasvezelnetwerk. Immers, alleen dan staan er inkomsten tegenover de hoge aanlegkosten. Daarom liep tussen eind mei en half juli een vraagbundeling in het buitengebied van de gemeente Hardenberg. In deze periode heeft 52,3 % van de inwoners zich aangemeld voor een abonnement.

Start aanleg
Nu de 50% deelname gehaald is, start aannemer GNT (Glasvezel Net Twente: een samenwerking tussen de aannemers BAM Infra Telecom B.V. en Van Gelder Telecom B.V.) met de voorbereidingen. Zo komt de aannemer bij iedereen die zich heeft aangemeld langs om te kijken waar de aansluiting precies gemaakt gaat worden. Na de zomervakantie gaat de eerste schop de grond in. De verwachting is dat medio 2017 de aanleg van glasvezel in de gemeente Hardenberg gereed is. Alle bewoners ontvangen binnenkort meer informatie.

Vastrechtvergoeding
Naast de reguliere kosten voor een abonnement bij een dienstaanbieder, betalen inwoners van het buitengebied € 9,95 per maand incl. btw voor gebruik van het glasvezelnetwerk. Deze zogenaamde vastrechtvergoeding is gekoppeld aan het abonnement bij een dienstaanbieder. Bewoners van het buitengebied betalen deze vergoeding zolang zij een abonnement hebben bij een dienstaanbieder. Bij opzegging van het abonnement, stopt ook de betaling van de vastrechtvergoeding. Verschillende dienstaanbieders bieden diensten aan via het glasvezelnetwerk. Zij bieden in ieder geval snel en stabiel internet, interactieve televisie met zeer goede beeldkwaliteit en betrouwbare telefonie. 

De aanleg van glasvezel naar een zeer beperkt aantal woningen en bedrijven is zo kostbaar dat geen gebruik gemaakt kan worden van het reguliere aanbod van € 9,95 incl. btw per maand. De bewoners van deze woningen zijn hierover door Cogas geïnformeerd.

Vragen?

Kijk voor meer informatie over glasvezel in het buitengebied op www.glasvezelbuitenaf.nl, of neem contact op met de Servicedesk van Cogas door te mailen naar glasvezelbuitenaf@cogas.nl of door te bellen naar 0546 836 666 (op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur).

Nieuwsbrieven

TitelTypeGrootteDownload
Brief februari 2014 PDF159 KBDownload
Nieuwsbrief januari 2014 PDF402 KBDownload
Nieuwsbrief juni 2013 PDF188 KBDownload

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Publieksdienst. U kunt hiervoor gebruikmaken van het digitale contactformulier.

Bel mij terug

Heeft u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de gemeente Hardenberg? Meld u dan aan voor één van de nieuwsbrieven.