Gehandicaptenparkeerkaart

Als u minder dan 100 meter achter elkaar kunt lopen en u maakt gebruik van vervoer per (eigen) auto, kunt u een Gehandicaptenparkeerkaart (GPK) aanvragen. Met een GPK kunt u parkeren op algemene gehandicaptenparkeerplaatsen.

Deze gehandicaptenparkeerplaatsen bevinden zich vaak dichtbij voorzieningen zoals winkels, instellingen, artsenpraktijken en ziekenhuizen.

Voor het parkeren op gehandicaptenparkeerplaatsen gelden dezelfde regels als voor het parkeren op reguliere parkeerplaatsen. Waar dat nodig is, betaalt u dus parkeergeld, of maakt u gebruik van uw blauwe schijf.

Voor een gehandicaptenparkeerkaart heeft u de keuze uit drie verschillende kaarten.

Parkeren

In en rond het centrum van Hardenberg geldt betaald parkeren. In dit gebied moet u met een gehandicaptenparkeerkaart betalen voor het parkeren op een algemene gehandicaptenparkeerplaats. In sommige delen kunt u alleen parkeren met een vergunning. De betaal- en vergunning zones zijn met borden aangegeven.

In blauwe zones kunt u in de gemeente Hardenberg met een gehandicaptenparkeerkaart parkeren zonder parkeerschijf en zonder tijdslimiet.

Aanvragen

Om een gehandicaptenparkeerkaart aan te vragen, kunt u gebruik maken van het onderstaande aanvraagformulier. Na zes tot acht weken ontvangt u een reactie op uw aanvraag.

Benodigdheden
Voor uw aanvraag heeft u één pasfoto nodig. Deze pasfoto dient u mee te nemen als u de gehandicaptenparkeerkaart ophaalt bij de Publieksdienst.

Medisch advies
De gemeente kan medisch advies vragen aan een onafhankelijk arts. Dat is nooit uw eigen huisarts. De gemeente Hardenberg heeft hiervoor Argonaut in dienst.

Aan de hand van het medisch advies wordt nagegaan of aan u een GPK verstrekt kan worden. Er wordt altijd een medisch advies gevraagd als u voor het eerst een GPK aanvraagt.

Kosten

Het aanvragen van een gehandicaptenparkeerkaart is gratis.

Nationaal Parkeer Register

Uw gehandicaptenparkeerkaart wordt opgenomen in het Nationaal Parkeer Register (NPR). Het NPR is bedoeld om misbruik van gehandicaptenparkeerkaarten tegen te gaan. Vermissing of diefstal van de kaart moet u bij ons melden. U kunt dan een vervangende kaart aanvragen.

De vermiste of gestolen kaart wordt beëindigd in het NPR systeem. Meer informatie hierover is te vinden op de website van het Nationaal Parkeer Register.

Afspraak maken

Een product of dienst aanvragen? De medewerkers van de Publieksdienst helpen u graag. Maak voor uw bezoek eerst online een afspraak.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Publieksdienst. U kunt hiervoor gebruikmaken van het online contactformulier.

Bel mij terug

Hebt u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.