Parkeren in Hardenberg

Als u uw auto in het centrum van Hardenberg parkeert, moet u betalen voor een parkeerplek. Dat geldt ook voor gebruikers van een gehandicaptenparkeerkaart. De parkeergarages Centrum/Gemeentehuis, Centrum/LOC, het Van Wevelinckhovenplein, de parkeervoorziening Centrum/Theater en de parkeerplaatsen in deze omgeving zijn de belangrijkste parkeervoorzieningen in het centrum.

Het centrum van Hardenberg bestaat uit twee zones: een betaalzone in het centrum en een vergunningzone net buiten het centrum. Het parkeerverwijssysteem geeft bij binnenkomst in Hardenberg de parkeerroute aan. Zo kunt u zien in welke grote parkeervoorzieningen plaats is. Alle parkeervoorzieningen kunt u bekijken via de onderstaande parkeerkaart met zones.

TitelTypeGrootteDownload
Parkeerkaart met zones PDF640 KBDownload

Gratis parkeren

Gratis parkeren kan iets buiten het centrum op het parkeerterrein aan de Europaweg, bij de brandweerkazerne. Dit is op ongeveer tien minuten loopafstand van het centrum.

Op de volgende feestdagen kan in het hele centrum gratis worden geparkeerd:

  • Nieuwjaarsdag
  • Hemelvaartsdag
  • Tweede Paasdag
  • Tweede Pinksterdag
  • Koningsdag
  • Eerste en tweede Kerstdag
  • Bevrijdingsdag in 2020 en 2025

Let op: op Goede vrijdag en Oudejaarsdag geldt betaald en vergunning parkeren.

Betaald parkeren

Betaald parkeren in Hardenberg:
van maandag tot en met zaterdag van 9.00 tot 18.00 uur
op donderdag ook van 18.00 tot 21.00 uur

Parkeervoorzieningen en tarieven:
Parkeergarage Centrum/Gemeentehuis: € 1,15 per uur
Parkeergarage Centrum/Theater: € 1,15 per uur
Van Wevelinckhovenplein: € 1,15 per uur
Parkeergarage Centrum/LOC: € 1,15 per uur
Parkeerterreinen en langs de straten in het centrum: € 1,15 per uur
Parkeerterreinen waar je 1 uur mag parkeren (Bruchterweg/Europaweg/Koppellaan): € 1,05 per uur

Verloren kaart:
Van Wevelinckhovenplein, Centrum/Theater, Centrum/Gemeentehuis en Centrum/LOC: € 10,30

Let op: omdat het parkeren zoveel mogelijk per minuut wordt afgerekend en bij de parkeerautomaten niet met een munt van 5 cent kan worden betaald, wordt op de parkeerautomaten de parkeertijd vermeld die u krijgt voor € 0,10.

Betalen

Achteraf betalen
In de parkeervoorzieningen Centrum/Gemeentehuis, Centrum/Theater, Centrum/LOC en op het Van Wevelinckhovenplein parkeert u achter de slagboom en kunt u dus achteraf betalen bij één van de betaalautomaten. U kunt hier met kleingeld betalen maar ook met uw pinpas.

Vooraf betalen
Op de overige parkeervoorzieningen moet u vooraf betalen voor parkeren. U kunt met kleingeld of met dip & go een parkeerkaartje kopen, maar ook gebruik maken van belparkeren.

Lees meer over belparkeren
Lees meer over dip & go

Maximum parkeerduur

Voor de parkeerterreinen aan de Europaweg/Bruchterweg/Koppellaan geldt een maximum parkeerduur van 1 uur. In de rest van de gemeente geldt geen parkeerduurbeperking.

Er zijn dagparkeerlocaties op de Parkweg, bij sporthal De Meet, de Oude Bosch (naast de Troubadour) en bij de Vechtvoorde/Badhuisplein (achter theater de Voorveghter). Ook kunt u voor hetzelfde tarief een dag parkeren  in de garage Centrum/Gemeentehuis. Het dagparkeertarief op deze locaties is € 5.

Waardekaarten of uitrijkaarten

Voor de parkeergarages Centrum/Gemeentehuis, Centrum/LOC, Centrum/Theater en Van Wevelinckhovenplein kunt u uitrijkaarten en waardekaarten aanvragen. Met een waardekaart kunt u bijvoorbeeld uw klanten € 1 of € 2 korting geven op parkeerkosten. Met een uitrijkaart kunt u anderen gratis laten uitrijden. Na uw bestelling kunt u de kaarten ophalen bij de parkeerloge aan de Gedempte Haven 8 in Hardenberg.

Aanvragen
Voor het aanvragen van de uitrijkaarten en waardekaarten kunt u gebruik maken van het digitale formulier.

Naar het aanvraagformulier

U kunt ook onderstaand formulier downloaden en de aanvraag in enkelvoud inleveren bij de parkeerloge aan de Gedempte Haven 8 te Hardenberg (in garage Centrum/Theater) of mailen naar: parkeerloge@hardenberg.nl.

Parkeren motoren

Als u uw motor in het centrum van Hardenberg in de betaald parkeerzone op straat of in een parkeervak parkeert, moet u parkeergeld betalen voor uw motor. U kunt daarbij gebruik maken van belparkeren. U hoeft dan geen kaartje uit de automaat te halen. Op basis van uw kenteken kan worden gecontroleerd of u heeft betaald. Parkeren op een parkeerplaats achter een slagboom is niet mogelijk.

U kunt uw motor ook op de stoep parkeren. Daar hoeft u géén parkeergeld te betalen. Strikt genomen is parkeren van een motor op het trottoir verboden, maar dit verbod wordt niet actief gehandhaafd zolang uw motor de doorgang niet blokkeert en voetgangers en rolstoelgebruikers er geen last van hebben.
Voetgangers, waaronder mensen met een rolstoel of kinderwagen, gehandicaptenvoertuigen en hulpdiensten moeten er nog langs kunnen. Een motor met een zijspan mag niet op het trottoir worden geplaatst.

Als uw motor wel de doorgang blokkeert, of zorgt voor een onveilige situatie, kunt u een bekeuring krijgen.

Vergunning aanvragen

Voor de betaalzone (zone A) mag u maximaal één vergunning aanvragen. Voor de vergunningzone (zone B t/m E) mag u maximaal drie vergunningen aanvragen.

Als u een eigen parkeerterrein heeft, zoals een oprit, geldt dat u voor uw eerste auto géén vergunning kunt aanvragen. Als u voor een leaseauto een vergunning wilt aanvragen, dient u bij uw aanvraag de leaseovereenkomst mee te sturen.

Meer informatie over het aanvragen van een vergunning

Blauwe zone

In de wijk Heemsermars in Hardenberg geldt een blauwe zone. In deze blauwe zone mag op de volgende momenten maximaal twee uur lang worden geparkeerd met een parkeerschijf:

  • maandag tot en met zaterdag van 09.00 tot 18.00 uur
  • donderdag van 09.00 tot 21.00 uur 

De blauwe zone is te herkennen aan de blauwe streep langs de parkeerplaatsen. Daarnaast wordt het begin en eind van een blauwe zone aangeduid met bebording.

Aanvragen ontheffing
Bewoners of bedrijven in de blauwe zone kunnen onder voorwaarden in aanmerking komen voor een ontheffing.

Aanvragen ontheffing blauwe zone

Voor uw aanvraag van een ontheffing heeft u een kopie nodig van uw kentekenbewijs of van uw lease-contract. Indien het om een wijziging van het kenteken gaat en u heeft al een ontheffing, dient u het oude ontheffingsbewijs mee te sturen.

Om ervoor te zorgen dat voor winkelend publiek in het centrum van Dedemsvaart voldoende parkeerplaatsen beschikbaar blijven, zijn onderstaande beleidsregels opgesteld.

Kosten

De kosten bedragen € 26,70.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Publieksdienst. U kunt hiervoor gebruikmaken van het digitale contactformulier.

Bel mij terug

Heeft u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de gemeente Hardenberg? Meld u dan aan voor één van de nieuwsbrieven.