Nieuw parkeerbeleid centrum Hardenberg

Het beleid voor parkeren in het centrum van Hardenberg wordt opnieuw vormgegeven. Dit gebeurt volgens het scenario 'betaald parkeren – beter verdelen'. Het nieuwe parkeersysteem gaat in werking in de tweede helft van 2021.

In 2019 is het parkeerbeleid geëvalueerd. Inwoners, ondernemers, en organisaties in het centrum zijn bij de evaluatie betrokken tijdens bijeenkomsten en werksessies. Daarnaast zijn diverse onderzoeken uitgevoerd naar het functioneren van het huidige parkeersysteem. Hiervoor zijn tellingen uitgevoerd en enquêtes gehouden onder inwoners en bezoekers.

Uit de evaluatie is gebleken dat het parkeerbeleid in het centrum naar behoren functioneert. Ook is naar voren gekomen dat een vorm van parkeerregulering noodzakelijk is, dat het parkeren gemakkelijk en eenvoudig moet zijn en dat de beschikbare parkeerplaatsen beter benut kunnen worden.

Planning

Het gekozen scenario wordt nu verder uitgewerkt en uitgevoerd. Zo wordt de parkeerapparatuur vervangen en worden tarieven van parkeerabonnementen aangepast. De uitvoering duurt ruim een jaar. Naar verwachting is het nieuwe parkeerbeleid na de zomer van 2021 in werking.

Nieuwe situatie

Aan de hand van alle verzamelde informatie uit de evaluatie heeft de gemeenteraad gekozen voor het volgende scenario:

  • De eerste drie uur gratis parkeren in de parkeergarage Centrum/Gemeentehuis (alle dagen).
  • Op zaterdag de eerste drie uur gratis parkeren in de parkeergarage Centrum/LOC.
  • De werknemersvergunning wordt afgeschaft. Werknemers kunnen, tegen een aantrekkelijker tarief, uitsluitend nog gebruik maken van een abonnement voor de parkeergarage Centrum/Gemeentehuis of Centrum/LOC.
  • De bezoekersregeling voor bewoners van het vergunningengebied wordt uitgebreid met een digitale mogelijkheid.
  • Het zuidelijke deel van Bruchterweg wordt een blauwe zone.
  • Gratis parkeren op het terrein langs de Parkweg.

Uitbreiding vergunningenzone
Bewoners van het gebied net buiten de vergunningenzone ervaren overlast van parkeerders die in het in het centrum werken of met de trein reizen. Om aan deze signalen tegemoet te komen gaat de gemeente met deze bewoners in gesprek over het uitbreiden van vergunningenzone.

Ook wil de gemeente zich ervoor inzetten dat het P&R-parkeerterrein bij het station weer beschikbaar komt voor treinreizigers.

Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de evaluatie en actualisatie van het parkeren in het centrum? Meldt u zich dan via onderstaand formulier aan voor de digitale nieuwsbrief.Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Publieksdienst. U kunt hiervoor gebruikmaken van het online contactformulier.

Bel mij terug

Hebt u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de gemeente Hardenberg? Meld u dan aan voor één van de nieuwsbrieven.