Onderhoud wegen

De gemeente Hardenberg bouwt aan een goed en veilig wegennet. Jaarlijks reserveert de gemeente een bedrag van ongeveer € 1,7 miljoen voor het onderhoud van deze wegen. De uitgangspunten hiervoor zijn opgenomen in het Meerjarenprogramma Onderhoud Wegen 2017-2019.

Door het wegennetwerk goed te onderhouden en te zorgen dat de slijtlaag goed blijft, kan het dure groot onderhoud worden uitgesteld. De staat van de wegen blijft hierdoor tegen zo laag mogelijke kosten op peil. Zo zijn de veiligheid en bereikbaarheid gegarandeerd.

Een van de belangrijkste bijdragen aan het behoud van de wegen is het toepassen van grasbetonstenen. Hierdoor worden de bermen veiliger en wordt schade aan de randen van het wegdek voorkomen.

Onderhoudsplannen
In de nieuwe onderhoudsplannen wordt gewerkt aan het verlagen van bermen. Daar waar onderhoud aan de wegen wordt gepleegd, worden ook de wegbermen fors verlaagd. Door de zachtere winters en brede landbouwvoertuigen zijn de bermen zachter en kwetsbaarder geworden. Het verlagen van de bermen zorgt voor een betere afwatering over de eerste meters langs de weg.
 
Ook fietspaden worden de laatste jaren steeds vaker meegenomen in de meerjaren onderhoudsplanning. De verwachting is dat door de toename van e-bikes het onderhoud van fietspaden een nog prominentere rol in toekomstige onderhoudsplannen gaat spelen.

Planning

Afhankelijk van de technische staat, veiligheid en functie van de weg, wordt het onderhoud voor een wegvak ingepland. Enkele wegen die de komende jaren op de planning staan zijn:

2017

  • Drentseweg in De Krim
  • Geert Migchelsweg in Schuinesloot
  • Fietspad Stegerensallee.

2018

  • Langewijk in Dedemsvaart
  • Emtenbroekerdijk (+ realisatie passeerstrook) in Ebbenbroek
  • Hoofdvaart in Dedemsvaart – buiten de bebouwde kom, waarmee de hele route vanaf de Rollepaal tot aan ’t Rak in zo’n 10 jaar tijd op niveau is gebracht

2019

  • Kanaalweg West / Stationsweg in Bergentheim
  • Boerendijk in Bergentheim/Gouden Ploeg
  • Bruchterweg in Hardenberg (onderhoud in combinatie met fietsveiliger maken).


In verband met de werkzaamheden aan de onderdoorgangen bij de N34, wordt onderhoud aan de aanliggende wegen op sommige plekken uitgesteld. Hiermee wordt voorkomen dat net onderhouden wegen beschadigen door de werkzaamheden die de Provincie aan de N34 gaat uitvoeren. 

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Publieksdienst. U kunt hiervoor gebruikmaken van het digitale contactformulier.

Bel mij terug

Heeft u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de gemeente Hardenberg? Meld u dan aan voor één van de nieuwsbrieven.