Gladheidbestrijding

Bij dreigende gladheid worden de verharde wegen en fietspaden in de 'eerste strooiroute' preventief gestrooid. Wegen in de 'tweede strooiroute' worden pas gestrooid bij extreme weersomstandigheden zoals sneeuwval of ijzel en als de eerste strooiroute onder controle te houden is.

Bij het preventief strooien, wordt gebruik gemaakt van de 'natzoutmethodiek'. Hierbij hecht het 'natzoutmengsel' zich direct aan het wegdek. Het verspreidt zich beter over het wegdek en dringt dieper in de poriën van het wegdek. Bij aanhoudende gladheid wordt met droog zout gestrooid, oftewel curatief gestrooid.

Zeer strenge vorst
Bij zeer strenge vorst werkt het strooizout vanwege de kou mogelijk niet optimaal. Dit betekent dat ook de gestrooide wegen en fietspaden glad kunnen zijn. Wees bij zeer strenge vorst dus extra alert op gladde wegen of fietspaden. Vooral brugdekken, op- en afritten en viaducten kunnen verraderlijk glad zijn.

Documenten

TitelTypeGrootteDownload
Strooiroute gemeente Hardenberg PDF6,84 MBDownload (Strooiroute gemeente Hardenberg)

Eerste strooiroute

De wegen in de eerste strooiroute  zijn:

  • busroutes
  • routes voor hulpdiensten
  • wegen die bestemd zijn voor doorgaand verkeer
  • wegen die belangrijk zijn voor de bereikbaarheid van winkel-,  industrie- en marktgebieden
  • hoofdontsluitingswegen van woonwijken
  • wegen langs open water
  • fietsroutes tussen de dorpen en het centrum van Hardenberg en Dedemsvaart
  • routes voor de bereikbaarheid van het openbaar vervoer
  • fietsroutes die onderdeel uitmaken van een fietsnetwerk (tussen de woonwijken onderling en tussen woonwijken en het centrum)

Tweede strooiroute

Op de kaart zijn de wegen in de ‘tweede strooiroute’ in groen aangegeven. Deze wegen worden gestrooid als er sprake is van aanhoudende gladheid en als de gladheid en sneeuwval op de eerste route onder controle is te houden.

Alle overige wegen in de gemeente worden niet gestrooid. De provinciale en rijkswegen worden gestrooid door Rijkswaterstaat.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Publieksdienst. U kunt hiervoor gebruikmaken van het online contactformulier.

Bel mij terug

Hebt u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de gemeente Hardenberg? Meld u dan aan voor één van de nieuwsbrieven.