Zwemplassen

Veilig en verantwoord zwemmen kunt u het beste doen in een zwembad. Als u wilt zwemmen in open water, maak dan gebruik van een aangewezen zwemwater. De kwaliteit van dit water wordt regelmatig gecontroleerd.

In de gemeente Hardenberg zijn de volgende locaties aangewezen als zwemwater:

  • Kotermeerstal in Dedemsvaart
  • Oldemeijer in Hardenberg
  • De kleine Belties in Hardenberg
  • De Klimberg in Rheezerveen
  • Het Stoetenslagh in Rheezerveen
  • Spartelvijver in Sibculo
  • De Vlegge in Sibculo

Controle water

In Nederland loopt het badseizoen van 1 mei tot 1 oktober. De provincie controleert in deze periode de waterkwaliteit van officiële zwemwateren. Elke zwemplek wordt 1 keer per maand onderzocht. Locaties met een aanvaardbare of slechte zwemwaterkwaliteit 1 keer per 2 weken.

Actuele zwemwaterkwaliteit van buitenwateren vindt u op de website www.zwemwater.nl. Of in de Zwemwater app. Deze is te downloaden via de appstore. Als u vermoedt dat de veiligheid, hygiëne of waterkwaliteit niet in orde is, kunt u bellen met 038 425 24 23, of een e-mail sturen naar meldpunt@overijssel.nl.

Andere wateren zoals rivieren en stedelijk water worden niet onderzocht op veiligheid en zwemwaterkwaliteit. U ziet daarom bij deze wateren ook geen informatie (zoals waarschuwingen). Het advies is om alleen in aangewezen zwemwater te recreëren.

Blauwalg

Door stijgende watertemperatuur in sloten, vijvers en plassen komt blauwalg tot bloei. Als blauwalg in het water zit, volgt een waarschuwing, negatief zwemadvies of zwemverbod. Als het weer kouder wordt buiten, herstelt het water vanzelf.

Blauwalg kan gezondheidsklachten veroorzaken. Zoals irritatie aan uw ogen of huid. Andere klachten zijn hoofdpijn, maag- en darmklachten en zelfs grotere gezondheidsproblemen. Bent u in aanraking geweest met blauwalgen? Spoelt u zich dan goed af onder de douche (douchen is altijd een goed idee na zwemmen in buitenwater). Ga bij klachten altijd naar de dokter.

Ook dieren kunnen ziek worden van de blauwalg. Laat uw huisdieren dus niet zwemmen of drinken wanneer u twijfelt of het water wel in orde is.

Zwemmen in rivieren en kanalen

Het is levensgevaarlijk om te zwemmen in rivieren en kanalen. Door de scheepvaart en de stroming is de bodem onder water steeds in beweging. Het water kan daardoor plotseling een stuk dieper worden en door het troebele rivierwater is dat niet te zien.

Naast de gewone stroming zijn er gevaarlijke onderstromen en kunnen er zich draaikolken voordoen. Bovendien levert scheepvaart nog een extra gevaar op. 

Zwemmen op veel van deze plaatsen is ook verboden. U riskeert een boete  als u zwemt in de vaarweg van rivieren en kanalen, of in de buurt van een bruggen, sluizen, stuwen of ballenlijnen.

Contact

Wilt u meer informatie? De Publieksdienst helpt u graag. Neem contact met ons op via het online contactformulier.

Bel mij terug

Hebt u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de gemeente Hardenberg? Meld u dan aan voor één van de nieuwsbrieven.