Wandeltips

Vanaf één van de Toeristisch Overstap Punten kunt u de wijde omgeving intrekken voor lange wandeltochten. Dat kan alleen, maar dat kan ook met een gids, met kids, of met stokken.

Op deze pagina vindt u enkele bijzondere tips om al wandelend de gemeente Hardenberg te verkennen.

Het Toeristisch Overstap Punt (TOP)

Er zijn in de gemeente Hardenberg maar liefst 3 TOP’s te vinden, bij natuuractiviteitencentrum De Koppel in Hardenberg, bij natuurinformatiecentrum De Wheem in Oud Avereest en bij het NS-Station in Gramsbergen.

Parkeer hier de auto en geniet van een kopje koffie, voordat u vanaf hier al wandelend, fietsend of skeelerend de wijde omgeving intrekt.

Rondom Rheeze

De wandelkrant Te voet heeft de voor de verkiezing Wandelgemeente van het Jaar de route 'Rondom Rheeze' (13,3 kilometer) van de gemeente beoordeeld. De krant schreef over deze route: "Al direct vanaf de start loopt de wandelroute de bossen in. Geen dicht bos, maar een gevarieerd bos, soms open soms dicht, met heide, vijvers en zandverstuivingen. Die afwisseling blijft tot het einde van de wandeling. Rheeze is een kers op de taart. Na Rheeze loopt de route nog door de Rheezerbelten. Over hoge rivierduinen gaat het op en neer door het met bos beplante duingebied. Wie de moeite neemt de hoge duinen te beklimmen, heeft hier en daar - tussen de begroeiing door – een weids uitzicht over het Vechtdal. Een tweede kers op deze wandeltaart."

Wilt u zelf de genomineerde route lopen? Dan kunt u de via onderstaande links downloaden. De routekaarten zijn ook op te halen bij het Informatiepunt regio Hardenberg aan de Gedempte Haven 6 in Hardenberg.

Routekaart Rondom Rheeze met omschrijving (PDF, 6,3 MB)
Routekaart Rondom Rheeze (PDF, 1,5 MB)

Route Sibculo: vol historische verhalen

Wie eens flink de benen wil strekken, denkt waarschijnlijk niet direct aan Sibculo. Toch is een wandeling rond deze kern in het uiterste puntje van Hardenberg de moeite meer dan waard.

Het gebied bestaande uit stuwwallen, bossen, oude veengronden en het terrein van het middeleeuws klooster Groot Galilea is niet alleen mooi, maar staat bol van historische verhalen.

Lees meer over de route (PDF, 2,3 MB)

Wandelroute Idyllisch Reestdal

Droomt u weleens van ridders te paard en jonkvrouwen in koetsen, van glooiende graanakkers vol klaprozen en korenbloemen? Van rust en romantiek die niet wordt verstoord door mobiele telefoons, geronk van motoren en andere moderne geluiden? Een reis in de tijd is onmogelijk, maar een wandeling door het Reestdal is hiervoor een goed alternatief.

Het essenlandschap straalt een bepaalde woestheid uit, die doet denken aan de middeleeuwen. Je vindt er bos- en houtwallen en veel hoogteverschillen, veroorzaakt door oude ophogingen van boerderijen en weilanden.

De rode route is geschikt voor buggy's. De oranje route is een laarzen pad en kan hier en daar drassig zijn. Deze oranje route is ook uitermate geschikt voor Nordic Walking.

Download de wandelroute (PDF, 7,4 MB)

Collendoorn Route: een natuurgebied op een vuilnisbelt

Een natuurgebied op een vuilnisbelt. Alleen al die gedachte maakt wandelen in Collendoorn tot iets bijzonders. Want zeg nou zelf, wandelen op heuvels waaronder bergen plastic, oud speelgoed, huisraad en ander afval ligt verborgen, is niet iets alledaags. Toch is daar verbazingwekkend genoeg niets van terug te vinden.

De voormalige vuilstort is omgetoverd in een glooiend gebied waar koeien en paarden vredig grazen op de groene weiden, waar bomen, planten, vogels, vlinders en paddenstoelen welig tieren en fiets-, ruiter- en wandelpaden elkaar kruisen. Een klein paradijsje op 20 meter hoogte, van waaruit je een prachtig uitzicht hebt over de omgeving en bij helder weer zelfs tot ver in Duitsland kan kijken.

Download de Collendoorn Route (PDF, 1,4 MB)

Willem Wolthuispad

Wie afscheid neemt van zijn werkkring, krijgt doorgaans lovende woorden, bloemen en eventueel een flinke cadeaucheque. Voormalig dijkgraaf Wim Wolthuis kreeg bij zijn afscheid van waterschap Velt en Vecht een cadeau dat blijvend is en waar niet alleen hijzelf, maar ook vele anderen nog jaren plezier van kunnen hebben.

Bij zijn afscheid van het waterschap, werd het Willem Wolthuispad onthuld. Een toepasselijker cadeau had hij niet kunnen krijgen, want gedurende zijn loopbaan heeft Wim een succesvolle samenwerking met onze Duitse buren tot stand weten te brengen.

Het Willem Wolthuispad start bij het station van Gramsbergen en loopt via de uitwaarden en over de dijken van de Vecht tot Laar in Duitsland. Evenals de Vecht zelf, vormt het pad een verbinding tussen Nederland en Duitsland. Het bijzondere van de route is dat er heel veel zicht is op de Vecht en op de kunstwerken die her en der langs het water verspreid staan. Het meest bijzondere kunstwerk staat op de grens van Nederland en Duitsland. Aan beide kanten van de Vecht staat een mensfiguur en uit de verte lijkt het net alsof zij met elkaar staan te praten.

Gedurende de tocht ziet de wandelaar het landschap langzaam veranderen, van de overgecultiveerde Nederlandse akkers tot de wat ruigere en natuurlijker aandoende weiden in Duitsland.

Download de route van het Willem Wolthuispad (PDF, 1,7 MB)

Wandelen met gids

Wandelen met een gids is boeiend. Zeker wanneer de gids niet alleen de mooiste wandelroutes kent, maar ook veel over de omgeving en geschiedenis weet te vertellen.

Tineke Poortman organiseert groepsarrangementen met een wandeling of fietstocht vanaf De Kruidenhoeve, Korenmolen De Star, Camping ’t Reestdal en wijngaard de Reestlandhoeve. Met thema's als Mysteries van het Reestdal en Eeuwenoude (Kerke)paden neemt zij u mee door
het cultuurhistorische landschap.

De routes variëren van 15 tot 23 kilometer.

Wandelen met kids

Zijn je veters goed gestrikt? En heb je je zonnige humeur bij je? Dan ben jij er helemaal klaar voor om met meneer Beuk op ontdekkingsreis door het Reestdal te gaan. Dit is een mysterieus stukje natuur op de grens van Overijssel en Drenthe.

Je krijgt tijdens de vier kilometer durende wandeling een aantal doe-opdrachten van meneer Beuk, terwijl er voor jouw ouders/verzorgers interessante achtergrondinformatie over de boerderijen in de route staat beschreven.

De boerderijenroute start bij Natuurinformatiecentrum De Wheem, Oud Avereest 22, Balkbrug. De route is voor € 2,95 te koop bij Informatiepunt Hardenberg, de VVV kantoren in het Vechtdal Overijssel of via www.vechtdaloverijssel.nl.

Wandelen met stokken

Met ongeschonden karakter en de rust die u hier vindt, maken het Reestdal tot een ideaal gebied voor een stevige wandeling. Haal de stokken tevoorschijn en waan u in een openluchtmuseum.

In het Reestdal zijn drie Nordic Walkingroutes uitgezet. De Reestdalroute is 7,3 kilometer, Reestpad Noord is 7,8 kilometer en Reestpad Zuid is 8,6 kilometer. De drie bewegwijzerde wandelroutes door het Reestdal laten steeds een ander facet van het natuurgebied zien.

Meer informatie over deze routes is te vinden op www.reestdal.eu en bij Natuurinformatiecentrum De Wheem, Oud Avereest 22.

Grenzeloos wandelen

Iedereen die met een paar stevige wandelschoenen aan eens lekker wil uitwaaien, actief bezig wil zijn of gewoon in alle rust wil genieten van de mooie en afwisselende natuur is in Hardenberg aan het juiste adres. Op diverse locaties zijn startpunten met informatiepanelen geplaatst.

Op het informatiepaneel kan een route gekozen worden van drie tot tien kilometer. Wanneer de route gekozen is, hoeft u alleen de gekleurde pijlen op de routepalen van de gekozen route te volgen. De route kunt u halverwege uitbreiden door bij de genummerde routepalen over te stappen op een andere kleur.

Zelfs de gemeentegrens is geen belemmering, u wandelt zo door naar de gemeenten Ommen en Dalfsen of Duitsland. Het wandelnetwerk loopt namelijk naadloos in elkaar over.

Doen: Knof de pad

Knof de Knoflookpad

Een speurtocht door het leefgebied van de knoflookpad voor kinderen van zeven tot twaalf jaar. De duur is ongeveer 1,5 uur. Jongere kinderen kunnen ook mee, de opdrachten onderweg zijn ook leuk voor hen. De allerkleinsten kunnen mee in een rugdrager, die te huur is bij De Rheezerbelten (Grote Beltenweg 1 in Hardenberg). Een stevige buggy kan, maar het pad is zanderig en heuvelig.

Voor de kinderen is een rugzakje met het opdrachtenboekje en benodigdheden te koop voor € 5,95. Voor meelopers wordt € 2,50 per persoon in rekening gebracht. U krijgt ook een Vechtdal knapzak te leen met een verrekijker, loopzak, balansspel en een springtouw.

De inhoud van de rugzak mag u houden, de knapzak wordt met inhoud weer ingeleverd. U krijgt ook een paddengadget die in de rugzak zit. Eventueel is deze los bij te kopen voor de andere kinderen als zij geen rugzak hebben gekocht.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Publieksdienst. U kunt hiervoor gebruikmaken van het online contactformulier.

Bel mij terug

Hebt u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de gemeente Hardenberg? Meld u dan aan voor één van de nieuwsbrieven.