Kunst in de kernen

Kunst in de openbare ruimte is belangrijk voor de uitstraling en leefbaarheid van de gemeente Hardenberg. Ook vergroot beeldende kunst de herkenbaarheid van een gemeente die noodzakelijk is voor de binding met haar burgers en bezoekers.

Vanaf 2006 heeft de gemeente Hardenberg geïnvesteerd in kunst in het centrum van Hardenberg en dit heeft geresulteerd in een aantal mooie en succesvolle kunstprojecten. Denk hierbij aan de kunstwerken in het LOC, 'De Beste Plek' van kunstenares Wapke Feenstra en het kunstproject 'Aaltje Kraak' van Arnoud Holleman. Deze kunstprojecten worden door een breed publiek worden gedragen en zorgen voor een goede en inspirerende voedingsbodem voor toekomstige initiatieven.

Om een visie op de toekomst te kunnen ontwikkelen, is ook de ontstaansgeschiedenis van de gemeente Hardenberg onderzocht. Met die kennis is gekeken naar geschikte locaties en is een samenhangend beeld ontstaan over toekomstige kunstwerken in de kernen van de gemeente Hardenberg.

Verbinding
Kunst op deze voorgestelde locaties zorgt voor een verbinding tussen de kernen, verbinding met de omgeving en verbinding met de geschiedenis. Het zijn ontmoetingsplekken die zorgen voor ontmoetingen met het verleden, de omgeving en met elkaar.

Op de aanbevolen locaties is interactie met het publiek mogelijk: het zijn makkelijk te bereiken locaties waar men dagelijks langs rijdt. Niet midden in een stadskern, maar net erbuiten, aan de randen en langs de verbindingswegen tussen de kernen. Geschikte locaties bevinden zich met name langs historische en actuele verbindingslijnen van het netwerk tussen de kernen: de provinciale wegen, langs de (gedempte) kanalen en de Vecht. Door langs deze historische verbindingswegen kunstwerken te positioneren wordt impliciet of expliciet aandacht gevraagd voor de eeuwenoude (ver)binding tussen de kernen.

Contact

Wilt u meer informatie? De Publieksdienst helpt u graag. Neem contact met ons op via het online contactformulier.

Bel mij terug

Hebt u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de gemeente Hardenberg? Meld u dan aan voor één van de nieuwsbrieven.