Aaltje Kraakdag

Op 8 mei 1708 werd Hardenberg bijna helemaal in de as gelegd. Aan die belangrijke gebeurtenis wordt nog jaarlijks op verschillende manieren aandacht besteed. Dit gebeurt tijdens de Aaltje Kraakdag.

Aaltje Kraak, of ook wel Aaltje Otten genoemd, was een bejaarde weduwe. Het oude vrouwtje stak op 8 mei 1708 om ongeveer half zeven 's avonds met een petroleumlampje per ongeluk haar woning in brand. Die brand legde uiteindelijk heel de stad Hardenberg in de as.

Activiteiten
Sinds 2008 wordt de brand jaarlijks op 8 mei herdacht tijdens de Aaltje Kraakdag. Tijdens deze dag wordt stilgestaan bij het cultureel erfgoed in Hardenberg. Wat is het verhaal van de gebouwen in Hardenberg? Wat vertellen ze ons over onze geschiedenis, en wat zegt dit over het heden en de toekomst?

Samen met onder andere de Historische Vereniging, verhalenvertelster Janna van den Berg en de KNST SPR worden elk jaar activiteiten georganiseerd voor met name basisschoolleerlingen.

Kunstwerk
Ook werd in 2013 een beeld onthuld van Aaltje Kraak, gemaakt door kunstenares Geke Dijkhuis uit Hardenberg. Het beeld is geschonken aan de samenleving en de gemeente door de stichting 650 Hardenberg. Het kunstwerk is voorzien van de volgende tekst:

8 mei 1708 veroorzaakte Aaltje
Kraak ongewild de grote brand
in Hardenberg. Door wilskracht
en saamhorigheid van de
burgers, werd de stad snel
herbouwd.
Na de grote brand
hulp van alle kant
Van hout naar steen
duurzaamheid gemeen
Solidariteit en veiligheid
toen – nu – en altijd!

Contact

Wilt u meer informatie? De Publieksdienst helpt u graag. Neem contact met ons op via het online contactformulier.

Bel mij terug

Hebt u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de gemeente Hardenberg? Meld u dan aan voor één van de nieuwsbrieven.