Treurende moeder en kind, oorlogsmonument van brons

Kunstenaar: Geke Dijkhuis
Kunstwerk: Treurende moeder en kind
Bouwjaar: 2013
Materiaal: brons
Afmetingen: vanaf de sokkel circa één meter hoog
Locatie: Nieuweweg
Eigenaar: gemeente Hardenberg
Bezichtiging: openbaar

Het beeld Treurende moeder is een oorlogsmonument van brons en beeldt een vrouw/moeder met dochter uit. Mariënberg heeft sinds 1952 een oorlogsmonument. In dat jaar was het beeld geplaatst, dat door John Grosman was gemaakt. In februari 2012 hebben onbekenden dit beeld echter gestolen. Door de emotionele en culturele waarde van het beeld, was de impact groot in Mariënberg. Na de boosheid die de diefstal opriep, hebben de gemeenten Ommen en Hardenberg, samen met Plaatselijk Belang Mariënberg/Beerzerveld en het 4 mei comité gekeken naar de mogelijkheden voor een nieuw beeld.

Hierbij is gezocht naar een kunstenaar uit de omgeving. Een eerste gesprek met kunstenares Geke Dijkhuis bleek meteen succesvol. Zij had vooraf een klein beeldje gemaakt om duidelijk te maken in welke richting ze zat te denken. Dat beeldje viel zo in de smaak, dat iedereen enthousiast was.

De gemeente Ommen heeft een bijdrage geleverd van € 1.000 en heeft de kosten van opening voor haar rekening genomen. Voor het overige heeft de gemeente Hardenberg de kosten betaald uit de pot Kunst in de Kernen. Het gaat hierbij om ongeveer € 12.000. De gemeente Hardenberg heeft de omgeving aangepakt, een informatiebord geplaatst en het grootste gedeelte van het beeld betaald inclusief de verankering. Het nieuwe oorlogsmonument is geplaatst op de oude sokkel.

Ieder jaar op  4 mei staan we hier samen stil bij het nieuwe monument en vertellen we elkaar de oude verhalen.  Over het verleden dat niet voorbij wil gaan.

Contact

Wilt u meer informatie? De Publieksdienst helpt u graag. Neem contact met ons op via het online contactformulier.

Bel mij terug

Hebt u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de gemeente Hardenberg? Meld u dan aan voor één van de nieuwsbrieven.