't Haantje, kunstwerk van cortenstaal

Kunstenaar: onbekend
Kunstwerk: 't Haantje
Materiaal: cortenstaal, in roestbruin staal
Afmetingen: vanaf sokkel circa een halve meter hoog
Locatie: kruising Kerkdijk–Anerweg
Eigenaar: gemeente Hardenberg
Bezichtiging: openbaar

De verkeerssituatie bij deze kruising is de laatste jaren steeds gevaarlijker geworden door de steeds toenemende verkeersintensiteit met als gevolg een aantal ongevallen met fatale afloop. In goed overleg tussen de gemeente en een plaatselijke verkeerscommissie waarin de direct betrokkenen waren vertegenwoordigd werd een plan ter verbetering voorbereid dat door de firma Lareco in de loop van 2001 werd uitgevoerd.

Uit erkentelijkheid voor de goede samenwerking wilde deze firma iets aardigs nalaten. Oftewel 't Haantje. De haan werd in eigen beheer ontworpen en gemaakt. Het kunstwerk werd uitgevoerd in zgn. Cortenstaal, een staalsoort die in de buitenlucht een mooi gelijkmatig geoxideerd uiterlijk krijgt. Deze roestvorming is essentieel voor de levensduur van het materiaal: het roestlaagje is meteen een beschermende en isolerende laag.

En zo staat deze haan bij de kruising als symbool van waakzaamheid om de zaken in de gaten te houden. Tevens zal haan in de berm erover waken dat de streek met de naam ’t Haantje nimmer zal verliezen.

Contact

Wilt u meer informatie? De Publieksdienst helpt u graag. Neem contact met ons op via het online contactformulier.

Bel mij terug

Hebt u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de gemeente Hardenberg? Meld u dan aan voor één van de nieuwsbrieven.