De roos van Lutten, beeld van brons

Kunstenaar: Heleen Levano (1941)
Kunstwerk: De roos van Lutten
Bouwjaar: 1991
Materiaal: brons
Afmetingen: vanaf de sokkel circa één meter hoog
Locatie: kruising Zwarte Dijk–Anerweg-Noord
Eigenaar: gemeente Hardenberg
Bezichtiging: openbaar

Hoe oud de nederzetting Lutten precies was is onduidelijk. Omdat men toch ergens moet beginnen met tellen is het Plaatselijk Belang begonnen in het jaar 1240 toen er aantoonbaar sprake was van een document van de graaf van Bentheim waarin Lutten werd genoemd. In 1990 kon dan ook het 750 jarig bestaan gevierd worden. De Coöp. Rabobank Slagharen-Sluis VII-Lutten wilde een aardig gebaar maken naar de bevolking van Lutten om de feestvreugde te ondersteunen, maar ook om uitdrukking te geven aan de lokale hechting van de bank met de Luttense gemeenschap.

Het beeld is opgebouwd uit een aantal elementen en staat op een hoge zwart granieten sokkel. Daarop is een ring van brons aangebracht met een blokvormig motief waarop een grote keisteen is geplaatst. Op de kei is in het hart van omhooggaande bronzen bladeren in reliëf een roos afgebeeld.

De roos is geïnspireerd op de 'Tudorroos' in het toenmalige wapen van de gemeente Hardenberg, terwijl de ring met het blokvormige motief doet denken aan de kantelen van de stadsmuur die ook in het Hardenbergse wapen voorkomen. De bronzen delen die dus heel duidelijk de band met Hardenberg uitdrukken, worden gescheiden, of verbonden zo men wil, door een grote zwerfkei zoals die in Lutten regelmatig gevonden kon worden.

Contact

Wilt u meer informatie? De Publieksdienst helpt u graag. Neem contact met ons op via het online contactformulier.

Bel mij terug

Hebt u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de gemeente Hardenberg? Meld u dan aan voor één van de nieuwsbrieven.