De Kiemplant, beeld

Kunstenaar: Leonard Wübbena (1946)
Kunstwerk: De kiemplant
Bouwjaar: 2003
Materiaal: corrosiebestendig cortenstaal
Afmetingen: de grootste hoogte is 250 centimeter en de wijdste breedte is 142 centimeter
Locatie: entree van het Dorpshuis 't Haarschut
Eigenaar: gemeente Hardenberg
Bezichtiging: openbaar

Op 26 september 2003 werd in Kloosterhaar het beeld De Kiemplant onthuld: een verrassend modern gestileerd beeld. De speciaal hiervoor ingestelde commissie had zich terdege voorbereid en ook bij enkele kunstenaars een oriënterend bezoek afgelegd.

Eén optie werd al spoedig terzijde gelegd: men wilde niet een voor de hand liggend en vanzelfsprekend figuratief beeld van een turfsteker die het moeizame verleden van Kloosterhaar symboliseerde. Men wilde iets anders en iets moderner, meer gericht op heden en toekomst. Bij een bezoek aan de beeldentuin in Gees viel de keuze op een beeld van de Duitse kunstenaar Leonard Wübbena: De Kiemplant.

Over de plek waar het beeld geplaatst zou moeten worden, was men het spoedig eens: op het plein voor het dorpshuis 't Haarschut aan de Dorpstraat in Kloosterhaar. Tot 1960 had het gebouw dienst gedaan als openbare lagere school en na een verbouwing werd het in 1964 in gebruik genomen als dorpshuis.

Op een koperen plaatje is de volgende tekst te lezen:

'Kiemplant'
Ontwerp van Leonard Wübbena
Gerealiseerd met geld uit de
erfenis van de erven Markfluwer.

Het beeld is niet speciaal ontworpen voor Kloosterhaar, het was daarom van belang dat het beeldontwerp de mogelijkheid van (her)kennen bood. Bij de onthulling werd daartoe een poging gedaan: de lange scheut symboliseert de oudere Kloosterhaarders die daar de lagere school bezochten, de kortere scheut stelt de huidige jeugd voor. In het dorpshuis 't Haarschut ontmoeten ze elkaar om samen uitdrukking te geven aan de gezamenlijke gemeenschapszin.

Het beeld bevat ook een duidelijke en permanente opdracht voor Kloosterhaar. Zoals een kiemplant zowel kwetsbaar als sterk is, is een dorpsgemeenschap dat ook. Kloosterhaar kent traditioneel een sterke onderlinge cohesie, maar die sociale verbondenheid zal blijvend gevoed moeten worden door de betrokkenheid en inzet van velen. De belofte van groei, bloei en oogst is in het beeld van een kiemplant begrepen.

Contact

Wilt u meer informatie? De Publieksdienst helpt u graag. Neem contact met ons op via het online contactformulier.

Bel mij terug

Hebt u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de gemeente Hardenberg? Meld u dan aan voor één van de nieuwsbrieven.