Piëta, beeld van brons

Kunstenaar: Robert W. Jansen (1959)
Kunstwerk: Piëta
Bouwjaar: 1994
Materiaal: brons
Afmetingen: 2 tot 2 1/2 meter lang
Locatie: op het pleintje waar de Fortuinstraat uitloopt op de Bruchterweg
Eigenaar: gemeente Hardenberg
Bezichtiging: openbaar

Tijdens het tweede halfjaar van 1998 stonden er verspreid in Hardenberg drie beelden opgesteld in de publieke ruimte van de beeldhouwer Robert W. Jansen. De toenmalige Programmaraad Beeldende Kunst had de werken van de kunstenaar gehuurd om het centrum wat meer 'warmte' te geven en het publiek op deze manier kennis te laten maken met moderne beeldhouwkunst.

De hoop dat er tenminste één van de drie beelden een permanente plaats in de stad zou krijgen werd vervuld: de Piëta mocht blijven. Dit beeld is een bronzen mannenfiguur als een gespannen boog gemodelleerd, balancerend op twee zuilen van ijzer en natuursteen en was al in 1994 gemaakt door Robert Jansen.

Robert W. Jansen: "Een krachtige man balanceert moeilijk op twee stenen zuilen. De titel en de lichaamshouding verwijzen naar een genre uit de kunstgeschiedenis; de voorstelling van de na zijn kruisdood in de schoot van zijn moeder liggende Christus. De man in dit beeld is echter levend, wel in een benarde positie. Uit de schoot der moeder voortkomend vindt hij zich tegenwoordig in een wereld weer, waar de overgeleverde plaats van de man ten opzichte van de vrouw ter discussie staat en een nieuwe positie voor de geslachten nog zoek is."

De Rotaryclub, traditioneel een mannengenootschap, bouwde veel affiniteit met de Piëta op. Uiteindelijk stelde zij gelden beschikbaar om het beeld een blijvende plaats in Hardenberg te bezorgen. Ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan schonken de Rotarians in 2000 het beeld formeel aan de gemeente Hardenberg.

Contact

Wilt u meer informatie? De Publieksdienst helpt u graag. Neem contact met ons op via het online contactformulier.

Bel mij terug

Hebt u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de gemeente Hardenberg? Meld u dan aan voor één van de nieuwsbrieven.