Frits de Zwerver, beeld van brons

Kunstenaar: Norman Burkett
Kunstwerk: Frits de Zwerver
Bouwjaar: 1995
Materialen: monument en borstbeeld van brons
Afmetingen: zonder sokkel circa een halve meter
Locatie: hoek Weidebuurt-Brandweg in Heemse
Eigenaar: gemeente Hardenberg
Bezichtiging: openbaar

In het kader van de 50e herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog heeft de toenmalige Rotary Club Hardenberg het initiatief genomen een borstbeeld op te richten ter herinnering aan Ds. F. Slomp (1898-1978), in de oorlogsjaren predikant in Heemse-Hardenberg.

Hij was de oprichter en leider van de 'landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers' (de LO/LKP) en stond bekend onder de deknaam 'Frits de Zwerver'. Een efficiënt functionerend landelijk netwerk van onderduikadressen was het meest in het oog springende resultaat van zijn activiteiten.
Velen hebben in de Tweede Wereldoorlog door zijn directe of indirecte inzet een plek gevonden om aan de terreur van de bezetter te ontsnappen. Hij is daarom een nationaal bekende en een gewaardeerd verzetsfiguur geworden.

Het beeld is op 4 mei 1995 onthuld en is niet alleen bedoeld als herinnering en eerbetoon aan Ds. F. Slomp, maar tevens voor allen die hem daarbij in de jaren 1940-1945 behulpzaam waren.

Te zijner nagedachtenis en voor allen die ons een toekomst gaven.

Het monument kon worden gerealiseerd dankzij de bijdragen van vele landelijke, regionale en plaatselijke steunbetuiging en bovenal talloze particulieren.

Contact

Wilt u meer informatie? De Publieksdienst helpt u graag. Neem contact met ons op via het online contactformulier.

Bel mij terug

Hebt u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de gemeente Hardenberg? Meld u dan aan voor één van de nieuwsbrieven.