I Will Survive, stalen spijlen

Kunstenaar: Martijn Sandberg
Kunstwerk: I Will Survive
Materiaal: goudkleurige stalen spijlen
Afmetingen: 25 meter lang en drie meter hoog
Locatie: LOC in Hardenberg
Eigenaar: gemeente Hardenberg
Bezichtiging: openbaar

Kunstenaar Martijn Sandberg heeft in opdracht van de gemeente een kunsttoepassing ontworpen dat als scheidslijn dient tussen het LOC en de aangrenzende begraafplaats. "Het LOC staat met de verschillende functies als het ware symbool voor de rijkdom van het leven. Het gebouw is als een actieve 'leefmachine', dat volop in beweging is.
Aangrenzend aan het LOC bevindt zich de oude begraafplaats. Op deze plek van Hardenberg is er onherroepelijk een zicht op het verbond tussen leven en dood: de ene en de andere kant. Deze unieke karakteristiek van de locatie vraagt om een kunsttoepassing die op deze gegevens inspeelt. Dat hoef je niet te verzinnen, daar moet je wat mee doen.”

Vanaf de trappen aan de kant van het Mulopad biedt het gebouw aan de jongeren en overige gebruikers een bijzonder theatraal uitzicht op en over de zich uitstrekkende begraafplaats: eindigheid en eeuwige rust. Het streven van Martijn Sandberg was om een kunsttoepassing te ontwerpen, waarbij sprake is van een eenheid tussen tijd, plaats en actie. Het ontwikkelen van een kunsttoepassing, dat inspeelt op bepaalde karakteristieke gegevens van de locatie.

De locatie voor de kunsttoepassing is op de scheidslijn tussen het LOC en de begraafplaats. De kunsttoepassing is als het ware een op zichzelf staand beeldscherm, dat als een 'filter' geplaatst is op deze scheidslijn. Het scherm is semi-transparant en rijst op uit de grond. Door het scherm kijk je uit op 'de buren'.

Vanaf de trappen is de begraafplaats zichtbaar, kenmerkend door de kruizen en grafzerken. Dit is een uniek beeld. Bij het afdalen van de trap kijk je door een scherm, dat oprijst uit de grond. Op dit scherm wordt een boodschap aan de lezer zichtbaar, uiterst humaan, positief en altijd geldend voor iedereen: I Will Survive.

Contact

Wilt u meer informatie? De Publieksdienst helpt u graag. Neem contact met ons op via het online contactformulier.

Bel mij terug

Hebt u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de gemeente Hardenberg? Meld u dan aan voor één van de nieuwsbrieven.