Strada Nero, Bianco e Colorato, glazen bollen

Kunstenaar: Maria Roosen
Kunstwerk: Strada Nero, Bianco e Colorato
Materiaal: 140 glazen bollen
Afmetingen: verschillende maten en vormen
Locatie: LOC in Hardenberg
Eigenaar: gemeente Hardenberg
Bezichtiging: openbaar

Maria Roosen: "Als titel heb ik gekozen voor Strada Nero, Bianco e Colorato. Dit is Italiaans voor straat der kleuren, zwarte straat en witte straat. De ruimtes deden mij denken aan Venetiaanse straatjes. Door deze ingreep verandert de straat/ruimte. De ruimte krijgt door de ingreep een andere uitstraling of identiteit. Ik heb ook gekozen voor 3 verschillende benaderingen die het beste passen bij de ruimte en het gebruik ervan. Het woord strada (straat) verbindt de 3 verschillende plekken die samen een kunstwerk vormen."

Strada Bianco
Strada Bianco bevindt zich in de tweede hal van het LOC, bij het Grand Café verspreidt over de wand van de bibliotheek en bestaat uit 61 handgemaakte, mondgeblazen glazen vormen. De kleur is wit, met kleine kleurnuances. De glazen vormen zijn verschillend in maat en vorm.

De vorm is afgeleid van tekstballonnen en bestaat uit bolvormen met een hals die plat op de muur zijn bevestigd. Hierdoor lijkt het alsof ze uit de muur groeien. Het zijn allemaal ronde, vloeiende vormen met hals, waarbij geen enkele vorm hetzelfde is, resulterend in een bewegelijk werk. Door de beweging in de ruimte is het een spannend beeld dat niet verveelt omdat het telkens vanuit een ander perspectief beleefd kan worden.
 
Maria Roosen: "Het is niet zomaar een verzameling bollen want er zit terdege een betekenis achter. In de hal borrelt het van de energie, gestolde energie als van een sneeuwbui. Ook de associatie met de tekstballonnen in strips roept een beeld van activiteit en energie op."

Strada Nero
Strada Nero bevindt zich in de 3e hal van het LOC, bij het Zorg en Welzijn Plein. Op deze locatie zijn op twee wanden tegenover elkaar zwarte glazen bollen gehangen die uit de kieren van het beton lijken te komen. Het werk bestaat uit 38 handgemaakte, mondgeblazen glazen vormen. De kleur is zwart met kleurnuances. De ruimte wordt in de zwarte bollen weerspiegeld en de bollen lijken op oogpupillen die elkaar aankijken.

Strada Dei Colori
Deze toepassing bevindt zich op de begane grond, boven de ingang van de bibliotheek. Er is hier een constellatie te zien van 47 geblazen glazen vormen in de kleuren oranje, turkoois, roze/lila en wit. Deze kleuren zijn niet transparant. De witte kleur heeft Maria gebruikt in aansluiting op de witte vormen die aan de andere kant van de bibliotheek hangen. Door bij de witte en zwarte wand ook een gekleurde wand te maken wordt het kunstwerk een geheel, compleet. De bollen zijn in Tsjechië geblazen.

Maria Roosen: "Ik heb juist voor deze plek een kleurige wand gemaakt die enthousiast is in vorm en ook heel verhalend. De vormen lijken onderling te communiceren en men kan er lang naar kijken en bij fantaseren. Hoewel ze klein zijn, zijn ze door de kleur juist ook weer krachtig."

Contact

Wilt u meer informatie? De Publieksdienst helpt u graag. Neem contact met ons op via het online contactformulier.

Bel mij terug

Hebt u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de gemeente Hardenberg? Meld u dan aan voor één van de nieuwsbrieven.