Jong en Oud

Kunstenaar: Kiny Copinga (1943)
Kunstwerk: Jong en Oud
Bouwjaar: 1991
Materiaal: was en brons
Afmetingen: de ronde schaal heeft een doorsnee van circa 1 meter
Locatie: binnenhofje van het verzorgingstehuis Oostloorn aan de J.C. van Speykstraat in Hardenberg
Eigenaar: zorgcentrum Oostloorn
Bezichtiging: op afspraak

Het beeld bestaat uit zestien bronzen appels, liggend op een sokkel van ca. een meter hoog die met een metalen plaat is afgedekt. De appels hebben een realistisch formaat, sommige hebben een gladde en groene huid, andere zijn gerimpeld en donker van kleur. De groene kleur werd verkregen door het brons met een bepaald zuur te bewerken waarna er een kunstmatige oxidatie ontstond.

De gladde, groene vruchten beelden het begrip 'jong' uit, terwijl de gerimpelde appelhuid aan de ouderdom doet denken. De opdracht voor dit beeld werd verstrekt door het architectenbureau Beijert uit Bolsward dat ook verantwoordelijk was voor het ontwerp en de bouw van Oostloorn. Bij de structurering van de inrichting van het zorgcentrum was al gedacht aan appelnamen. Het binnenhofje, waar het beeld staat opgesteld, heet De Appelhof. Het beeld is heel vanzelfsprekend in deze lijn ontworpen en uitgevoerd.

De symboliek van de oude, gerimpelde appels ligt voor een bejaardentehuis voor de hand, maar heel bewust liggen daar ook enkele jonge, groene appels: het is immers de jonge(re) generatie die de zorgtaken aan de oudere mens vervult. Het werk van Kiny Copinga is duidelijk herkenbaar aan het zeer eigen 'handschrift' van de kunstenares. De beelden zijn ook letterlijk uit haar handen ontstaan, gekneed en gevormd in was, waarna volgens een bepaald procédé het beeld uiteindelijk in brons werd gegoten.

Contact

Wilt u meer informatie? De Publieksdienst helpt u graag. Neem contact met ons op via het online contactformulier.

Bel mij terug

Hebt u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de gemeente Hardenberg? Meld u dan aan voor één van de nieuwsbrieven.