Indië monument van brons

Kunstenaar: Kees Huigen
Kunstwerk: Indië monument 1945-1962
Bouwjaar: onbekend
Materiaal: brons
Afmetingen: 1 1/2 meter op een voetstuk van een halve meter
Locatie: langs de Vecht aan de Vechtvoorde
Eigenaar: gemeente Hardenberg
Bezichtiging: openbaar

In het monument is de wereldzee met z'n golvende beweging uitgebeeld, die door 'onze jongens' destijds werd bevaren op weg naar het verre vreemde Nederlands Oost-Indië, dat nu als Indonesië bekend staat. Onze militairen moesten vanaf 1945 de kampslachtoffers bevrijden en orde en vrede in Indië brengen. Later gingen 'onze jongens' naar Nederlands Nieuw-Guinea, dat nu als Irian Jaya bekend staat.

Over die zee is een golf van verscheurde gedachten uitgebeeld, die ons als het ware meeneemt vanaf het vertrouwde thuisadres naar het verre onbekende Indië. Die golf eindigt in de verte achter de horizon in een dunne lijn. Jonge jongens gingen daar in de kracht van hun leven naar toe om nooit weer naar huis terug te keren. Die lijn is ogenschijnlijk ver weg, maar laat ons nooit meer los.

Het pleintje heeft de vorm van een kruis ter nagedachtenis aan de zes Hardenbergers die niet weer kwamen. Daarnaast herinnert een gedenksteen met 'Nooit meer!' aan het leed en de gruwelen in de Japanse Kampen in Nederlands Oost-Indië en Japan. Met de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945 kwam er een eind aan een mensonterende periode.

Contact

Wilt u meer informatie? De Publieksdienst helpt u graag. Neem contact met ons op via het online contactformulier.

Bel mij terug

Hebt u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de gemeente Hardenberg? Meld u dan aan voor één van de nieuwsbrieven.