De kern, kooiconstructie

Kunstenaar: Jan Oosting
Kunstwerk: De Kern
Bouwjaar: 1983
Materiaal: kooiconstructie van betonijzer, gaas, een mengsel van cement met fijngehakt stro
Afmetingen: één meter breed en anderhalve meter lang
Locatie: Het beeld stond opgesteld aan de Adm. Helfrichstraat. Op dit moment bevindt het beeld zich op de gemeentewerf.
Eigenaar: gemeente Hardenberg
Bezichtiging: openbaar

Het bouwbedrijf Ten Kate, dat de opdracht had gekregen om de panden aan de Adm. Helfrichstraat te bouwen, wilde daarvoor een dankbaar gebaar maken naar de gemeente en de burgerij toe. Zij verleende kunstenaar Jan Oosting dan ook de opdracht om een beeld te ontwerpen dat zou passen op die plek en dat ook nog enige relatie onderhield met de geschiedenis van Hardenberg.

Als concreet uitgangspunt was Oostings oog gevallen op de kanonskogels die in een muurtje op het Wilhelminaplein waren ingemetseld en die een duidelijke herinnering symboliseerden aan het weerbare stadsverleden van Hardenberg. Het uiteindelijke ontwerp bestond uit twee stenen met daartussen een bolle vorm – de kanonskogel – maar zo sterk uitvergroot dat het geheel vervreemd en geabstraheerd was van het inspiratiepunt.

Er werd een kooiconstructie gemaakt van betonijzer, strak bespannen met gaas en daarover werd een mengsel van cement met fijngehakt stro aangebracht. Het geheel werd met een laag fijne cement en een verflaag afgewerkt. De constructie was zodanig gemaakt dat de bovenste steen ten opzichte van de onderste gedraaid kon worden, zodat de uiterlijke vorm variabel is.

Het beeld werd in mei 1983 geplaatst, onthuld en overgedragen aan Hardenberg. Niet iedereen herkende in de geabstraheerde vorm de stenen en de kogel. In de volksmond circuleerde al gauw een meer triviale interpretatie als 'een broodje ei' of 'een broodje gehaktbal'.

Contact

Wilt u meer informatie? De Publieksdienst helpt u graag. Neem contact met ons op via het online contactformulier.

Bel mij terug

Hebt u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de gemeente Hardenberg? Meld u dan aan voor één van de nieuwsbrieven.