Leonardo-Gerrit Toon, neonschrift

Kunstenaar: Braco Dimitrijevic (1949)
Kunstwerk: Leonardo-Gerrit Toon
Bouwjaar: 1989
Materiaal: neonschrift, computer
Afmetingen: 35 x 900 x 15 centimeter
Locatie: station Gramsbergen
Eigenaar: Stichting Kunstwegen
Bezichtiging: openbaar

Op de gevel van het station in Gramsbergen is dit kunstwerk te zien. De bijbehorende tekst hangt in de wachtkamer en is te lezen via het raam aan de perronzijde.

Is de plaats van handeling ook een kwestie van toeval en is de plaats van de historische bron waardevol voor de kunst? Er waren eens twee schilders die ver weg woonden van de grote stad. Op een dag was de koning daar in de buurt aan het jagen. Zijn hond raakte zoek. Hij vond hem terug in de tuin van één van de twee schilders. Zo zag hij de werkstukken van die schilder en hij nodigde hem uit om naar zijn kasteel te komen. De naam van die schilder was Leonardo Da Vinci. De naam van de ander verdween voor altijd uit de menselijke herinnering.

Door de consequente conceptuele aanpak is het kunstwerk ontstaan dat deze eerder genoemde ontdekking van Leonardo da Vinci als uitgangspunt heeft. De toevallige ontmoeting in Gramsbergen van de kunstenaar met de persoon Gerrit Toon is van groot belang geweest. Na verkregen toestemming van de bezitter van de naam, is deze naam vereeuwigd in het opmerkelijke kunstwerk op de gevel van het station aan de perronzijde.

Contact

Wilt u meer informatie? De Publieksdienst helpt u graag. Neem contact met ons op via het online contactformulier.

Bel mij terug

Hebt u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de gemeente Hardenberg? Meld u dan aan voor één van de nieuwsbrieven.