Het kruissymbool, glassculptuur

Kunstenaar: Chris Weijenberg
Kunstwerk: Het kruissymbool
Bouwjaar: 1996
Materiaal: glas verlijmd op roestvrijstaaldraad
Afmetingen: circa vier tot vijf meter hoog
Locatie: Gereformeerde kerk aan de Wilhelminastraat 3 in Dedemsvaart
Eigenaar: Gereformeerde kerk
Bezichtiging: op afspraak

Het kruissymbool is van zuiver glas gemaakt wat een lichtgroene schaduw op de maïsgele aandachtswand werpt. In het midden van het kruis liggen zeven stukken ruw gekapt glas wat het lijden van Jezus symboliseert en de zeven delen geven weer dat Jezus zijn leven volmaakt geleefd heeft. De glaselementen zijn aan opgespannen roestvrijstaaldraden verlijmd zodat het kruis in de ruimte kan hangen. De vier verticale draden zijn ieder voorzien van drie glaselementen, een symbool van de Drie-eenheid.

Bij het zien van het kruissymbool worden gedachten opgeroepen aan de visioenen van het nieuwe Jeruzalem, dat Johannes zag op Patmos: "En de straat der stad was zuiver goud, gelijk doorschijnend glas? En hij toonde mij een rivier van water des levens, helder als kristal, ontspringende uit de troon van God en van het Lam".
In haar mystieke visioenen zag de middeleeuwse Hadewych "een kristallen kruis en een troon op drie kolommen van edelstenen", symbolen voor de Drie-eenheid.

Contact

Wilt u meer informatie? De Publieksdienst helpt u graag. Neem contact met ons op via het online contactformulier.

Bel mij terug

Hebt u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de gemeente Hardenberg? Meld u dan aan voor één van de nieuwsbrieven.