Fietsen in Hardenberg

De gemeente Hardenberg is bij uitstek geschikt om te fietsen. Met het afwisselende landschap en de pittoreske kernen is er tijdens het fietsen voldoende te zien. In de gemeente Hardenberg zijn diverse fietsroutes, waaronder de Leontien Ladies Ride-themafietsroute.

Al fietsend kun je zelf je route samenstellen met behulp van het fietsroutenetwerk, dit netwerk bestaat uit honderden kilometers bewegwijzerde routes. In het netwerk kun je zelf eindeloos veel fietsroutes samenstellen met behulp van 'knooppunten'.

Je kunt al routes fietsen vanaf 10 kilometer, met uitbreiding tot elk gewenst aantal kilometers. Stippel met behulp van de kaart je route uit, noteer de knooppuntnummers, stap op de fiets en volg de nummers. Haal de fietsknooppuntenkaart voor € 5,95 of een van de andere fietsroutes bij de Tourist Info Punten in het Vechtdal, zoals het IP Hardenberg aan de Gedempte Haven 6 in Hardenberg.

Toeristisch Overstap Punt

U kunt uw fietstocht starten bij ieder knooppuntpaneel in het fietsroutenetwerk óf bij één van de Toeristische Overstappunten (TOP's). Deze plekken zijn speciaal ingericht als startpunt voor uw fiets- of wandeltocht. Vanuit deze punten kunt u heerlijk fietsen via bewegwijzerde en beschreven routes.

Alle TOP's zijn met de auto goed te bereiken en met borden aangegeven vanaf de doorgaande weg. Parkeren is gratis. Een TOP is te herkennen aan een grote, met stenen gevulde kegel. Op een informatiepaneel vindt u alle fiets- en wandelroutes waaruit u kunt kiezen. Dit maakt de TOP's tot het ideale startpunt voor een actief dagje uit.

Er zijn in de gemeente Hardenberg maar liefst drie TOP's te vinden. Bij natuuractiviteitencentrum De Koppel in Hardenberg, bij natuurinformatiecentrum De Wheem in Oud Avereest en bij het NS-Station in Gramsbergen.

Meldpunt fietsroutes

Ziet u een fout of een beschadiging in de bewegwijzering van het fietsnetwerk? Of is er iets niet duidelijk? Dan kunt u dit melden via meldpuntroutes.nl

Leontien Ladies Ride-route

Zowel in 2015 als 2016 was de gemeente Hardenberg het decor voor de Leontien Ladies Ride. Deelnemers konden routes fietsen van 35, 65 of 100 kilometer. Zo'n 3.000 fietssters namen in 2016 deel aan de twaalfde editie van gezellige en sportieve fietstocht. De fietsroute van 35 kilometer is toegevoegd als officiële themaroute in de gemeente Hardenberg.

De route van 35 kilometer voert u langs de vele prachtige plekken in de regio Hardenberg. De Overijsselse Vecht met Hardenberg als middelpunt was de basis voor de internationale editie van de Leontien Ladies Ride.

De route gaat vanuit Hardenberg via het Engelandse Bos, Ane, Gramsbergen en de Haandrik naar Duitsland en loopt via Laar en Vorwald langs de Vechte tot bijna aan Emlichheim. Daarna gaat de route terug langs de andere kant van de Vechte via Laar, Den Velde, Loozen door Hardenberg en via natuurcentrum De Koppel en Koppeltuin naar het rustpunt bij Restaurant Rheezerbelten. Na de pauze gaat de route rondom de Oldemeijer en weer langs de Vecht via de Rheezerbrink en Vechtpark naar Hardenberg.

Meer routes

Op zoek naar andere routes? Van zes leuke en prachtige fietsroutes kun je een hieronder de route downloaden.

Verhalenpunten Vechtdal

Op 30 plekken in het Vechtdal zijn verhalen te beluisteren bij zogenaamde verhalenpunten. Het enige dat je hiervoor hoeft te doen is een paar keer trappen op een pedaal en een druk op de knop. Vervolgens kun je luisteren naar een verhaal over de directe omgeving.

Luister naar de verhalen over het klooster in Sibculo, de veldslag bij Ane en Napoleon bij de Loozensche Linie. Je vindt de verhalen in de gemeente Zwolle, Dalfsen, Ommen en Hardenberg langs het fietsroutenetwerk. In de gemeente Hardenberg vind je de verhalenpunten bij Gramsbergen, Slagharen, Sibculo, de Loozensche Linie, Diffelen, De Krim en Ane. Ook is er een verhaalpunt op de grensovergang van Gramsbergen naar het Laar.

Op elke locatie is een verhaal voor volwassenen en een verhaal voor kinderen te beluisteren.

Contact

Wilt u meer informatie? De Publieksdienst helpt u graag. Neem contact met ons op via het online contactformulier.

Bel mij terug

Hebt u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de gemeente Hardenberg? Meld u dan aan voor één van de nieuwsbrieven.