Bollenteelt
In het buitengebied van de gemeente Hardenberg worden op verschillende plekken bloembollen geteeld. Bij bollenteelt wordt tegen ziekten en plagen gespoten met chemische gewasbeschermingsmiddelen en ook kan grondontsmetting plaatsvinden.
De bollensector, LTO Noord, de Stichting Bollenteelt Hardenberg e.o. en de gemeente Hardenberg hebben afspraken gemaakt over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. En de regels die zij daarbij vrijwillig in acht nemen.
In 2014 sloten de brancheorganisatie van de bollentelers (KAVB), LTO Noord, de Stichting Bollenteelt Hardenberg e.o. en de gemeente Hardenberg voor het eerst het ‘convenant bollenteelt Hardenberg’. Het convenant is mede ondertekend door de meeste telers in de gemeente.
De afspraken in het convenant
In het convenant is onder andere afgesproken dat de telers hun planten bij bepaalde weersomstandigheden niet bespuiten met gewasbeschermingsmiddelen. Rond gevoelige bestemmingen zoals woonpercelen, scholen, campings en het Nationaal Natuurnetwerk nemen de bollentelers teeltvrije zones in acht. En ook informeren de bollentelers de omwonenden wanneer zij op een perceel bollen gaan telen.
Bij het verlengen van het convenant in 2017 is toegevoegd dat telers de best beschikbare technieken gebruiken om hun teelt zo milieuvriendelijk mogelijk te maken.
Het convenant is in 2020 na een evaluatie met drie jaar verlengd
Het convenant wordt volgens afspraak jaarlijks gezamenlijk geëvalueerd. Tot nu zijn alle partijen het erover eens zijn dat het convenant in de afgelopen jaren goed heeft gewerkt. Het heeft bij de betrokken telers daadwerkelijk geleid tot een gedragsverandering en meer bewustwording van hun omgeving. Ook weet diezelfde omgeving beter de weg te vinden bij vragen en/of opmerkingen, de klachten zijn afgenomen. In 2020 hebben de partijen afgesproken om het convenant opnieuw met een periode van drie jaar te verlengen.
De partijen zijn bereid tot nog meer samenwerking
In het nieuwe convenant uit 2020 blijft veel bij het oude. De partijen gaan samen verder op de ingeslagen weg. Voor de telers en de omwonenden verandert er in dat opzicht niets.
Nieuw is dat het convenant is aangevuld met een intentieverklaring. Hiermee geven de partijen aan dat zij bereid zijn tot nog meer samenwerking. Deze samenwerking krijgt vorm buiten het convenant om. De partijen willen bijvoorbeeld samen bekijken hoe ze kunnen bijdragen aan een duurzame productie met weerbare planten en teeltsystemen. Daardoor krijgen ziekten en plagen minder kans en wordt het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen geminimaliseerd.
Ondertekening nieuw convenant
Het aangepaste convenant is ondertekend op 21 augustus 2020. Het convenant geldt voor de komende drie jaar en wordt ieder jaar geëvalueerd.