Bokashi in het plantsoen

Misschien heeft u het al ergens gezien: plantsoenen of bomen waar een laag organisch materiaal op de bodem ligt. Dit materiaal is gemaakt van blad en heet Bokashi. Dit is een uit Japan overgenomen methode, waarbij plantenresten door middel van fermentatie worden omgezet in voeding voor de bodem.

Gezonde bodem voor plant en dier
Een gezonde bodem is noodzakelijk voor een goede groei van bomen en struiken. Het bodemleven speelt daarbij een belangrijke rol. Allerlei bodemdiertjes, zoals wormen, breken organisch materiaal zoals blad en takjes af tot voeding voor de planten. Tegelijk houden ze de bodem luchtig, zodat zuurstof en water goed in de bodem kunnen dringen.

In een natuurlijke situatie is er sprake van een kringloop, zoals in een bos. Blad en takjes vallen van de bomen en worden dankzij het bodemleven weer omgezet tot voeding waardoor de bomen gezond blijven. In het openbaar groen is die kringloop er niet. Elk najaar voeren we veel blad af, dat afkomstig is van het openbaar groen. Op die manier plegen we roofbouw op de grond. Als bomen of struiken het niet goed doen, dan heeft dat bijna altijd met de bodem te maken. Met dit Bokashi-experiment willen we daar iets aan veranderen.

Bacteriën aan het werk
In december hebben we een deel van het blad vermengd met een speciaal daarvoor ontwikkeld bacteriepreparaat. Het blad is samen met hulpstoffen opgeslagen in een luchtdicht afgesloten verpakking. Na tien weken hebben de bacteriën hun werk gedaan en kan de Bokashi verwerkt worden in de plantsoenen. Dit betekent dat we de Bokashi in een mulchlaag van 10 centimeter aanbrengen op de bodem. Wormen graven zichzelf naar de Bokashi toe en beginnen hiervan te eten. Een bijkomend voordeel is dat de mulchlaag het kiemen van onkruidzaden onderdrukt en uitdroging van de bodem tegengaat.

Het belang van een gezonde bodem
De gemeente werkt in dit experiment samen met het bedrijf Bij De Oorsprong uit Dalfsen. Dit bedrijf adviseert agrarische bedrijven en terrein-beherende instanties over het natuurlijke oplossingen voor een gezonde bodem en levert hiervoor benodigde grondstoffen.

De gemeente Hardenberg wil zich inzetten voor de biodiversiteit en voor het belang van een gezonde bodem. Dit experiment past binnen die ambitie. Het experiment sluit ook aan bij Operatie Steenbreek, omdat een gezonde bodem in tijden van extreme neerslag regenwater beter kan opnemen en beter bestand is tegen langdurige droogte.

Contact

Wilt u meer informatie? De Publieksdienst helpt u graag. Neem contact met ons op via het online contactformulier.

Bel mij terug

Hebt u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de gemeente Hardenberg? Meld u dan aan voor één van de nieuwsbrieven.