Visienota Buitengebied

De ruimtelijke visie voor het buitengebied van de gemeente Hardenberg is vastgelegd in de Visienota Buitengebied. Deze ruimtelijke visie vormt de basis voor een nieuw bestemmingsplan voor het buitengebied, ter vervanging van de huidige bestemmingsplannen Buitengebied Avereest, Gramsbergen en Hardenberg.

Op gemeentelijk niveau is er de gemeentelijke toekomstvisie 'Hardenberg stapt stevig op de toekomst af' (vastgesteld in mei 2004) waarin wordt uitgesproken dat de gemeente de kwaliteit van de groene ruimte wil behouden en verbeteren. De gemeente wil voor de groene ruimte niet meer denken vanuit functies, maar vanuit kwaliteiten. De landbouw zal een belangrijke functie blijven houden in het buitengebied, maar zal niet meer de enige en primaire functie zijn.

In november 2005 is door de gemeenteraad een meerjarenprogramma vastgesteld, waarbij, in zeven programmalijnen, de toekomstvisie in concrete doelstellingen/ambities is vertaald. In dit meerjarenprogramma wordt onder meer uitgesproken dat er vier gebieden worden aangewezen als landbouwontwikkelingsgebied en dat er bij ruimtelijke afwegingen en ontwikkelingen rekening zal worden gehouden met het behoud van de stilte, het donker en de ruimte.

Deze Visienota Buitengebied houdt rekening met deze beleidskaders en geeft hier op gemeentelijk niveau een invulling aan. De nota bevat nieuw gemeentelijk beleid, dat zal worden verankerd in een nieuw bestemmingsplan Buitengebied.

Documenten

Titel Type Grootte Download
Visienota_Buitengebied.pdf PDF 2 MB Download (Visienota Buitengebied)

Afspraak maken

Een product of dienst aanvragen? De medewerkers van de Publieksdienst helpen u graag. Maak voor uw bezoek eerst online een afspraak.

Contact

Wilt u meer informatie? De Publieksdienst helpt u graag. Neem contact met ons op via het online contactformulier.

Bel mij terug

Hebt u een vraag of opmerking voor de gemeente? Laat uw nummer achter en wij bellen u terug.