Bouwen en verbouwen

Wie wil slopen, bouwen of verbouwen, een boom wil kappen of reclame aan de gevel wil hangen heeft vaak een vergunning nodig. Deze en een aantal andere vergunningen kunt u met  één aanvraagformulier aanvragen. Als de gemeente uw aanvraag goedkeurt, ontvangt u een omgevingsvergunning.

De omgevingsvergunning voegt ruim 25 vergunningen samen. Dat is geregeld in de nieuwe Wet algemene bepalingen omgeving (Wabo). U kunt deze vergunningen digitaal of op papier met  één aanvraagformulier aanvragen. Een aanvraag kunt u doen via het Omgevingsloket online.

Vergunningvrij bouwen
Voor sommige bouwwerken is geen vergunning meer nodig. Voor bijvoorbeeld dakkapellen, schotelantennes, erfscheidingen en aanbouwen zijn de regels veranderd. Of u een vergunning nodig heeft, kunt u lezen in de brochures op de website van de Rijksoverheid.

Vergunningcheck
In het Omgevingsloket kunt u online controleren welke vergunningen u nodig heeft. U voert gegevens in over de locatie en de werkzaamheden. Vervolgens kunt u zien of u een vergunning nodig heeft of dat u de werkzaamheden alleen moet melden.

Aanvragen
Nadat u de check heeft gedaan kunt u uw aanvraag doen. Dit kan op papier door een formulier op maat uit te printen. Voor een digitale aanvraag of melding heeft u DigiD nodig.

Gereed melden bouwactiviteit

Als u voor bouwactiviteiten een omgevingsvergunning heeft ontvangen, is het ook nodig om bij de gemeente een melding te maken als de bouwactiviteiten zijn afgerond.

Maak een afspraak

Heeft u vragen? De medewerkers van de Publieksdienst helpen u graag. Maak voor uw bezoek aan de Publieksdienst eerst online een afspraak. U hoeft dan niet te wachten en krijgt sneller een antwoord.

Medewerkers van de Publieksdienst kunnen bijvoorbeeld alvast uw voorstel toetsen aan regels en wetgeving, of alvast een specialist of een vakafdeling raadplegen. Hierdoor kunt u direct zo volledig mogelijk worden geïnformeerd.

Bouwkavels in Hardenberg

In een prachtige omgeving, werk dichtbij huis en alle voorzieningen binnen handbereik is het bijzonder prettig wonen in de gemeente Hardenberg. Verspreid over de gemeente liggen diverse bouwkavels waar u het huis van uw dromen kunt bouwen.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Publieksdienst. U kunt hiervoor gebruikmaken van het digitale contactformulier.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de gemeente Hardenberg? Meld u dan aan voor één van de nieuwsbrieven.